Přihlásit

Vyrábíme nejlepší pistole na světě (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lubomír Kovařík, generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod

Z dávné zbrojařské slávy České republiky zbývá pramálo. Po krachu Zbrojovky Brno před čtyřmi lety v zemi přežil už jen jediný významný výrobce střelných zbraní - Česká zbrojovka v Uherském Brodě. Podnik, který objemem výroby předstihuje i tak známé značky, jakými jsou italská Beretta, rakouský Glock a německé firmy Heckler&Koch či Walter, však neprožívá zvlášť úspěšné období - alespoň měřeno firemními zisky.

Firma v posledních letech spíš prodělávala, navíc její image pošramotily problémy s dodávkou pistolí pro českou policii.

Podle ředitele České zbrojovky Lubomíra Kovaříka je to vše dnes už minulostí. "Loni se zbrojovka odrazila ode dna, letos by měla začít vydělávat," tvrdí bývalý vojenský pilot, jehož si majitelé uherskobrodské továrny loni najali, aby jí vrátil někdejší lesk.

HN: Čím jste na akcionáře tak zapůsobil, že vám zbrojovku svěřili? Tím, že jste bývalý voják?

To se musíte zeptat jich. Ale určitě sehrálo svou roli to, že mám zbraně rád.

HN: Zbrojovka dnes vyrábí nejrůznější typy střelných zbraní od vzduchovek přes zbraně pro vojáky, sportovce a české myslivce až po těžké pušky na buvoly či slony. To je běžné?

My jsme asi jedinou významnější firmou z oboru, která skutečně dělá veškerý sortiment zbraní. V Česku nám chyběla jen výroba brokovnic, ale tu loni převzala naše sesterská společnost Brno Riffles od zkrachovalé Zbrojovky Brno.

HN: Je o brokovnice zájem? Vždyť brněnská Zbrojovka s jejich výrobou před časem úplně přestala, nevyplácela se jí.

Ale ano, my v Brno Riffles děláme asi 1600 kusů brokovnic ročně, teď připravujeme nový design a výrobu chceme zvednout až na deset tisíc kusů. Tedy na dvojnásobek toho, co brněnská Zbrojovka dělala ve svých nejúspěšnějších letech. Kromě Brna vyrábíme brokovnice podle vlastního designu také v Turecku.

HN: Máte výrobu i jinde v cizině?

Vyrábí pro nás několik firem na Slovensku. A v USA vlastníme firmu Dan Wesson, ta vyrábí pistole, které jsme teď začali prodávat i na českém trhu.

Policie USA by měla chránit zákon s českou zbraní

HN: Amerika je vaše hlavní odbytiště. Jsou tam české zbraně v oblibě?

Roste nám tam hlavně prodej brokovnic a kulovnic. Ve Spojených státech se jich ročně prodají celkově asi dva miliony, náš prodej z toho činí asi šedesát tisíc kusů. Představuje to polovinu našeho exportu. Ale odbyt v USA nám každoročně o čtvrtinu roste. A snažíme se tam teď dostat i k dodávkám pro ozbrojené složky.

HN: Je šance prorazit u amerických ozbrojených sil s českou výzbrojí?

Myslím, že máme šanci s pistolemi u policistů. Policejní sbory v USA nevyzbrojují příslušníky jedním typem výzbroje, policisté si tam vybírají zbraně z nabídky na trhu podle toho, co jim vyhovuje. Náš hlavní problém je v tom, že zatímco v Evropě mají nejběžněji užívané policejní pistole ráži 9 mm, Američané jsou zvyklí na větší ráže. Takže teď uzpůsobujeme naše zbraně na míru tamnímu trhu.

HN: Na americkém trhu ale přece musí být ve zbraních obrovská konkurence. Nezdá se mi, že u profesionálů by mohla bodovat v tomhle segmentu neznámá česká firma.

V ozbrojených složkách v USA jsou dnes nejpoužívanější zbraně Smith&Wesson, Glock, Colt a Beretta, celkem asi deset zavedených značek. My jsme tam ale teď vytvořili asi desetičlenný tým složený z bývalých vojáků a policistů, kteří mají za úkol naši produkci mezi příslušníky ozbrojených sborů propagovat. Je fakt, že se nám v USA zatím daří mnohem lépe s puškami - i když i tam je soutěž tvrdá. Prodávají tam američtí výrobci, v dražších kategoriích trh ovládají Italové a Rakušané, je tam také hodně levnějších producentů z Turecka nebo Číny.

HN: Do jaké cenové kategorie spadají vaše zbraně?

Děláme hlavně střední třídu. Ale neomezujeme se jen na ni: naše celoroční produkce činí asi 160 tisíc kusů, a z nich je několik desítek skutečně luxusních zbraní: velmi kvalitních co do funkčnosti, a zároveň mimořádného zpracování - jsou zdobené vzácnými kovy, rohovinou, mamutovinou, rytinami. Děláme je v limitovaných sériích i podle individuálních požadavků zákazníka. Takové kusy se prodávají za desítky tisíc eur, mají význam i pro sběratele. Většinou si je pořizují cizinci, hodně z Arábie.

HN: Kde kromě USA prodáváte?

Například v Rusku představují naše pušky polovinu veškerého ruského importu dlouhých zbraní. I tam se teď snažíme prorazit v ozbrojených složkách. Získali jsme certifikace pro pistole, které se mohou prodávat ozbrojeným složkám - sítem prošli kromě nás jen tři zahraniční výrobci. V Rusku se chystá přezbrojení armády i policie, což bude představovat prodej asi milionu pistolí v hodnotě kolem 400 milionů eur, samozřejmě bychom se na tom rádi podíleli.

K úspěchu v Rusku může pomoci místní partner

HN: Myslíte, že je to reálné?

My dnes máme nejlepší policejní pistoli na světě! Abychom měli šanci na úspěch v ruských armádních a policejních tendrech, chceme se tam spojit s některými místními výrobci. Momentálně připravujeme spolupráci s dvěma ruskými zbrojařskými firmami. S místním partnerem není úspěch v takovém obchodě vůbec vyloučen.

HN: To myslíte vážně, že vyrábíte nejlepší policejní pistoli na světě? Všichni si přece dobře pamatujeme na tu ostudu, jakou si Česká zbrojovka uřízla, když dodávala 46 tisíc těchto zbraní české policii.

Ona je ta věc složitější, než se jeví v médiích. Nadstandardní pistole pro tuto dodávku zbrojovka před sedmi lety vyvíjela speciálně podle požadavků policie. Zkoušely je nezávislé instituce, žádný z jiných výrobců nebyl schopen všechny požadavky tendru splnit. Pistole měla - kromě toho, že při prvních dodávkách nebylo zcela vyjasněné zadání - jediný problém: způsob, jakým se na hlaveň upevňuje speciální svítilna. To se ale postupně vyřešilo, dnes na tyto pistole nemáme jedinou reklamaci.

Policejní pistole z Brodu boduje ve světové soutěži

HN: Používá vaši policejní pistoli kromě české policie ještě nějaký další policejní sbor?

Ano, loni jsme v tendru na vyzbrojení egyptské policie porazili i takové konkurenty, jako je Beretta, Heckler&Koch nebo Glock. Tamní policii už jsme dodali několik desítek tisíc kusů a teď si u nás objednali další dva tisíce těchto pistolí.

Dále je používá například mexická policie a mexické námořnictvo, policie v Thajsku a v Hondurasu, ve Vietnamu policie i armáda. Teď řešíme, jak navýšit výrobu - máme tolik objednávek, že prostě nestíháme.

HN: Chystáte se kromě Ruska do dalších tendrů, ve kterých se dá uplatnit tato zbraň?

Zájem máme o Slovensko. Teď se tam připravuje soutěž na dodavatele pro kompletní přezbrojení policie, jde skoro o 30 tisíc pistolí v hodnotě kolem deseti milionů eur. Myslím, že tam máme slušnou šanci, protože mnoho slovenských policistů si už dnes naši zbraň pořizuje.

HN: Takže vy jste vlastně díky jednomu ostudnému kontraktu vyvinuli úspěšný výrobek. Jak dnes zpětně celý obchod s českou policií hodnotíte?

Já tu dodávku rozhodně nepovažuji za ostudnou. My jsme policii dodali 46 tisíc kusů zbraní a neregistrujeme dnes žádnou reklamaci. Pistole, jakou nyní mají čeští policisté, před sedmi lety na trhu nebyla. Je pravda, že jsme zbraň zdokonalili a doladili právě díky tomuto kontraktu. Ale také se nakonec ukázalo, že nekvalitní nebyla nikdy. A když se na to dívám zpětně - byl to úspěch.

HN: Co jako fanda do zbraní považujete za historicky vůbec nejúspěšnější výrobek České zbrojovky?

Asi samopal SA 58, jehož se od 50. let do roku 1988 u nás vyrobilo zhruba milion kusů. Díky němu byli českoslovenští vojáci jediní v tehdejším východním bloku, kteří nebyli vyzbrojeni ruskými kalašnikovy. Z politických důvodů se ovšem tento samopal nesměl dodávat žádné jiné armádě.

Víte, že i když dnes jsou české armádní speciální jednotky vyzbrojovány jinými typy zbraní, přesto si na nebezpečné mise do Iráku či Afghánistánu jejich příslušníci stále vozí samopaly SA 58? Důvod je jasný: v extrémních podmínkách jsou tyto samopaly mnohem spolehlivější než sofistikované, moderní zahraniční zbraně. Pokud vím, také se tento samopal s oblibou nelegálně kopíroval.

HN: Jak moc se plagiátoři věnují zbrojnímu sektoru?

Dost. Mimochodem, pistole CZ 75 (od ní se odvíjejí i dnešní modely policejních pistolí České zbrojovky - pozn. red.) je dnes po Coltu 1911 vůbec nejkopírovanější zbraní na světě. Těžko se proti tomu bojuje: za socialismu trvala armáda, pro kterou se tato zbraň vyráběla, na tak přísném režimu utajení, že pistole nemá dostatečnou patentovou ochranu. Ve velkém ji dělají Číňané, Italové, Izraelci...

HN: Neuvažujete o přesunu výroby dál na východ, za levnější pracovní silou? Zvlášť, když už teď vyrábíte v Turecku?

Jde nám spíš o to, abychom výrobně posílili v teritoriích, která jsou pro nás zajímavá obchodně. Konkrétně v Indii a také v Latinské Americe, kde jednáme o výrobní spolupráci ve dvou státech. Třeba v Indii musí být na dodávkách pro ozbrojené složky určitý podíl místních výrobců. A Indie je pro nás velmi perspektivní teritorium. Nechceme ale do zahraničí přesouvat finální výrobu, jde nám spíš o to, umístit tam konečnou montáž, servis, služby, reklamační řízení, školicí programy a podobně.

HN: Ozbrojeným složkám dnes prodáváte pistole. Na posledním veletrhu IDET jste ale oznámili, že dokončujete i vývoj nové vojenské pušky. Jak jste daleko?

Připravujeme zbraně, které by měly navázat na zmiňovaný slavný samopal SA 58 a na samopal SA 61 Škorpion. Výsledkem je nová útočná puška. Jsme zatím ve fázi zkoušek a výroby vzorků, ještě jsme ji na veřejnosti nepředstavili.

Kromě toho připravujeme malou verzi "škorpionu" - i tady zatím testujeme vzorky, zároveň už máme zájem o 40 tisíc kusů těchto zbraní do jedné asijské země. Ale hlavně se v příštích letech chystá kompletní přezbrojení české pěchoty a samozřejmě bychom se na tom rádi podíleli.

Lubomír Kovařík

Šestatřicetiletý generální ředitel České zbrojovky začínal v armádě jako pilot. Absolvent Vojenské vysoké letecké školy dosáhl v armádním dopravním letectvu hodnosti nadporučíka. "Když se začala v 90. letech armáda redukovat, nebyla pro nás práce, a tak jsem začal hledat uplatnění v civilním sektoru," líčí. Doplnil si vzdělání v různých kurzech - studoval ekonomické obory, obchodní právo, energetiku, angličtinu. Civilní kariéru začínal v roce 1995 jako manažer společnosti Aulis, která poskytovala daňové poradenství. Už po roce nastoupil jako výrobní ředitel do Škody Praha, kde se vypracoval až na generálního ředitele. Později prošel firmami Eltodo EG, MCA a Mavel. Jako šéfa pro Českou zbrojovku si ho její majitelé - bývalí privatizátoři Třineckých železáren, reprezentovaní dnes firmou Eximat - vybrali v loňském roce. Kovařík je rozvedený, má jedno dítě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.