Přihlásit

Myslivci míří na slavnost do Nové Role (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nová Role - Čtvrtý ročník velkolepých mysliveckých slavností zažije v sobotu město Nová Role na Karlovarsku. Nabitý program nejen pro odbornou, ale také pro širokou laickou veřejnost, připomene červen jako Měsíc myslivosti ukázkami tradic, úcty k přírodě a jejímu řádu, představením nezbytných pomocníků při výkonu práva myslivosti či výstavami a hudbou.
 Slavnosti navazují na tradici aktivit zakladatele české myslivosti Františka Antonína hraběte Sporcka, který rovněž v roce 1695 založil Řád sv. Huberta. Karlovarská prefektura řádu také pořádá novorolské slavnosti ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem Karlovy Vary. Pestrý program s řadou odborníků bylo možné připravit především díky štědrému finančnímu přispění z fondů Evropské unie.
 Řád sv. Huberta byl v Čechách znovuobnoven na počátku devadesátých let minulého století. "Poslání se od dob Sporckových muselo změnit," vysvětluje karlovarský prefekt Jan Černý. "Dnes už se dávno nepořádají parforsní štvanice, jde o udržování zvyků, tradic a provozování myslivosti, jak se to má. Etická stránka je nejdůležitější."
 Slavnosti zahájí dopolední odborný seminář složený ze tří samostatných přednášek. "Přednášet bude také Miroslav Vodňanský ze Středoevropského institutu ekologie zvěře, který je skutečně kapacita ve svém oboru," upozorňuje Jan Černý. Zkrátka ale nepřijdou ani rodinní příslušníci zájemců o přednášky. "Pro ně je připraven dopolední zájezd do Karlových Varů s prohlídkou města," doplňuje další z organizátorů Ladislav Cinegr.
 V odpoledním programu se představí lovečtí psi jednotlivých plemen a návštěvníci se také dozví, pro jakou práci v myslivosti se používají. Uslyší ukázky vábení různých druhů zvěře v podání mimo jiné také předních českých odborníků Václava Svobody či karlovarského Antonína Rudolfa. Přijede skupina sokolníků Seiferos z Lednice. "Mají všechny dravce od soviček až po orly," říká Jan Černý. "Přivezou také orla bělohlavého, kterého si koupili od pražské ZOO jako dvoutýdenní mládě za sto tisíc. Teď po výcviku má hodnotu třičtvrtě milionu, a to nám tu bude létat ve vzduchu." Součástí programu bude také ocenění nejstaších členů karlovarského Okresního mysliveckého spolku, kteří obdrží Vyznamenání za věrnost. Naopak nejmladší příznivci přírody mohli přispět svou výtvarnou tvorbou do soutěže škol v malování přírody a právě v sobotu při slavnostech ti nejlepší získají hodnotné ceny. Ta nejlepší díla pak budou k vidění také na Sporckových slavnostech na Kuksu a na mezinárodní výstavě Natura Viva, která se koná každoročně v Lysé nad Labem. Slavností se zúčastní také myslivci ze sousedního Německa, z Aue-Schwarzenberg a bavorské obce Hirschau.
 Při bohoslužbě v kostele sv. Michaela zazní troubená Svatohubertská mše svatá od českého skladatele loveckých fanfár, znělek a písní Petra Vacka, kterou bude mimo jiné troubit také jeho syn. Zpěvem ji doplní pěvecký sbor Rosa Coeli.
 Po celou dobu slavností je zajištěno občerstvení.

Foto popis: Vystoupení trubačů je nedílnou součástí slavnosti

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Karlovarský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.