Přihlásit

Jak je to s ochranou přírody v nové době (Hranický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokračování z minulého čísla

Jednou vše začíná, a taky jednou musí zákonitě skončit. Staré přísloví a zkušenost praví, že v tom nejlepším se má přestat, to musím i já ctít. Dalo by se k zeleni v hranické cementárně a všemu, co s tím v padesátileté historii souviselo, ještě hodně napsat. Tuto dlouhou mnohdy taky "odyseu" o životním prostředí na cementárně jsem napsal tak, jaká skutečně byla. Vše bez příkras a smyšlených příběhů.
Doba byla taková, jaká byla, ať si dnes obhajuje kdo chce, co chce, musím říci, že jsme byli prvními v této republice, kdo jsme dělali něco pro životní prostředí v těžkém provozu průmyslového závodu. Hodně často jsme pracovali víc, než jsme museli. Tato zájmová činnost nás bavila, a navíc jsme měli tu možnost, že nám v této činnosti nikdo nikdy nebránil.

Dnes se o přírodu nikdo nestará

Dnes, jak jsem se přesvědčil, už taková možnost není. Za vším každý vidí jen peníze a peníze a ostatní věci, jako něco udělat pro životní prostředí, to se dnes nenese. Tenkrát jsme věděli, že naše práce v životním prostředí pozitivně ovlivní život našich dětí.
V současnosti je u nás veškerý těžký i střední průmysl v zahraničních rukou. Výsledky práce našich lidí (čistý zisk) plynou do zahraničí stále pryč. Nikdo z těch v zahraničí, kteří u nás průmysl vlastní, nemyslí na to, v čem a hlavně v jakých životních podmínkách tu budou žít naše děti. Měli by to vědět naši vedoucí pracovníci, kteří zahraniční podniky u nás řídí.
Rád bych věděl, kolik peněz z čistého zisku, který nenávratně mizí pryč do zahraničí, je dáváno zpět na obnovu životního prostředí, které si tu ničíme. Město by mělo tyto údaje v konkrétních číslech aspoň jednou v roce uveřejnit. Bylo by to velmi zajímavé, a možná mnohým by ta dnešní sláva otevřela oči.
Jen v Hranicích jsou kromě cementárny další dva velké podniky se zahraniční účastí. V okolí těchto závodů nepozoruji žádnou obnovu, ani jen náznak částečného zlepšení okolního životního prostředí. Pouze závod LG. Philips (dnes Multidisplay) dodržel v rámci dokončení závodu úpravu a výsadbu zeleně na přilehlých plochách. Zapomněl však úplně na dokončení terénních úprav v zadní části závodu od železniční trati.
Ale to by měly být starosti vedení těchto podniků, hlavně úřadů, a ne moje. Je potřeba poděkovat zpětně i za to, že jsme se tenkrát naučili dobře a poctivě dělat. Za nic, co jsme pro životní prostředí dělali, se nemusíme dnes před nikým stydět. Mě politická práce nikdy nebavila, zato pracovní výsledky mě vždy těšily. Dodnes nikdo a nikde naši práci neocenil, ale trvalé hodnoty, které naší činností v ochraně životního prostředí vznikly, jsou tu a mluví stále za nás...

Co dnes dělají ochránci přírody?

Jsem rád, že kroužek (ZOP), založený před padesáti lety, stále dnes dobře pracuje a velmi si vážím jejich činorodé a dobré práce. V dnešní době mají tzv. ochránci přírody plné huby práce s přírodou, ale mnozí z nich ani jediný strom do země nezasadili.
Obdivuji a vážím si lidí, kteří se starají o poraněné ptáky a různé živočichy ze svých vlastních prostředků, když na to třeba zejména starší lidé nemají. Neuznávám ochránce kormoránů, kteří se u nás přemnožili, ve stovkách nalétávají na řeku Bečvu a vše, co v ní vidí, v nízké vodě sežerou.
Viděl jsem v televizi, jak jsou od nich v Německu zničené stromy u řek. Tam se s nimi nemalují, tam je mlátí na stromech, pokud mají mladé. U nás to ministerstvo vůbec neřeší, škody v desítkách milionů ročně tu nikoho nezajímají. Kormorán patří k moři, ale do naší přírody nepatří, tady škodí. Volavka je už také trochu přemnožena, ale ta stačí, aby menší rybu regulovala. Při tom všem volavka v přírodě není agresivní.

Rozhodují ti, co ničemu nerozumí

Vůbec po té naší slavné revoluci se vzneslo i do myslivosti moc špatných nařízení. Udělaly to různé osoby, které o myslivosti vůbec nic neví. To udělali proto, aby se zviditelnili. To se dnes v naší republice nese.
Myslivost byla u nás propracovávána světově uznávanými odborníky už celá desetiletí, A byla dobrá. Tyto nové, špatné zákony zavinily, že dnes na poli nemáme zajíce a zvěř, ale stovky neřízených a nekontrolovatelných psů a koček. Tak daleko to došlo díky několika málo lidem, kteří do něčeho mluví, čemu vůbec nerozumí.

Ladislav Janda

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.