Přihlásit

Traviči dál zabíjejí zvířata (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Benešov
Ochránci přírody bijí na poplach. Případů otrav zvířat karbofuranem přibývá. Takzvaný chmelový jed má totiž na svědomí další oběť. V zákonem chráněném krkavci velkém nalezeném u Tomic prokázala pitva 14 procent zmíněného jedu. Šel jsem k Podhrázskému rybníku a na louce viděl něco černého. Myslel jsem, že je to kus igelitu, ale když jsem se podíval dalekohledem, viděl jsem ptáka," popsal nález zoolog muzea Podblanicka Pavel Procházka. Jelikož bylo neobvyklé, aby se krkavec dostal takto na louku a nebylo na něm patrné, jak mohl přijít o život, uvědomil Pavla Křížka z votické Ochrany fauny ČR. Ten poslal ptáka na pitvu do Jihlavy. "Naše obava, že byl otrávený, se tak potvrdila," podotkl Procházka. U krkavce nalezl zoolog také kus mrtvého zajíce, který pravděpodobně posloužil jako návnada. "Tento silný jed používají nelegálně někteří myslivci proti liškám. Vpraví jej do mršiny, a tu pak pohodí v terénu," vysvětlil zoolog. "Lidé, kteří v terénu pohazují otrávené nástrahy, by si měli uvědomit, že se dopouštějí obecného ohrožení," varuje před používáním karbofuranu Pavel Křížek. Upozornil, že pokud se otráveného kadáveru dotkne například malé dítě, může dojít k neštěstí. Nezřídka se otráví psi nebo kočky. Karbofuran zabíjel například před dvěma lety v Tuchyni na Netvořicku. Pitva prokázala jeho přítomnost v tělech dvou domácích zvířat. "Je to tak prudký jed, že pták zemře přímo na návnadě. Liška nebo pes od ní odejdou maximálně metr. Záleží ale na koncentraci jedu. Měl jsem i otrávené káně, které umíralo několik hodin," dodal Křížek. "Je to svinstvo. Česká společnost ornitologická vytvořila webové stránky s informacemi o trávení. Vypsala i odměnu (bezmála 80 tisíc korun - pozn. red.) tomu, kdo přivede policii na stopu pachatele. Dodneška však nikdo nic nevyšetřil," povzdechl si Pavel Procházka.

JULIE FILIPOVÁ
---
KARBOFURAN

Nervový jed, který je vysoce toxický nejen po pozření, ale také po vdechnutí nebo po potřísnění kůže. Známý je také pod pojmem chmelový jed. Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, které vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.