Přihlásit

Na srnčata nesahejte (Metropolitní expres)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody varují před pomocí mláďatům, mohou zemřít

Praha
V záchranných stanicích přibývají opuštěná srnčata. Za to, že mláďata přijdou o svou svobodu, přitom velmi často může člověk.
 Lidé totiž na malé srnečky nalezené v přírodě sahají, a tím je odsuzují k tomu, že se jich jejich matky vzdají. Ochránci přírody proto všechny vyzývají, aby na nalezená srnčata nesahali, pokud mláďata skutečně nepotřebují pomoc.

Dotykem nalezené mládě odsoudíte k smrti hladem

Dotykem totiž člověk přenáší na mládě svůj pach, který pak srnčí matku odradí od další péče. Bez dalšího lidského zásahu potom mládě uhyne hladem. "Pomoc od člověka potřebují pouze opuštěná srnčata, která zmateně pobíhají, pískají a kvílí, takže mohou být slyšet i půl kilometru daleko," radí turistům Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.
Hrozí i obvinění z pytláctví
 Záchrana je vhodná i v případě, že srnče krvácí nebo poblíž leží uhynulá srna. Ochránci přírody doporučují kontaktovat nejbližší záchrannou stanici. V případě, že by se zvířete někdo chtěl ujmout sám, může být obviněn z pytláctví.
 Srnu, která vyrostla v zajetí, je velmi těžké vrátit do přírody. "Jde-li o srnce, pak ho zpět vypustit vůbec nelze, neboť je vůči člověku velmi agresivní a může ho i zabít," řekl Stýblo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.