Přihlásit

Volavkám se daří, vadí ale rybářům (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Píšť - Právě Moravskoslezský kraj je v rámci České republiky z hlediska hnízdění volavky popelavé velmi významným územím. Je zde totiž soustředěna nejméně jedna čtvrtina celé české hnízdní populace tohoto druhu.
 Třebaže volavky popelavé nepatří mezi zvláště chráněné druhy, je jim nutno věnovat zvýšenou pozornost. Již desetiletí je totiž pronásledovali hlavně rybáři.
 "Volavka je především rybožravý pták, i když se živí také obojživelníky, plazy a na polích ve velké míře i drobnými hlodavci. Může tedy působit škody v rybníkářství, hlavně na plůdkových a násadových rybnících nebo rybářům hospodařícím na vodních tocích," řekla pracovnice ostravského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny Ivona Kneblová. V současné době se ochranáři a rybáři snaží společně najít kompromis mezi zachováním vitální populace volavky popelavé a hospodářskými zájmy v regionu. Sílí však tlak rybářů na regulaci těchto ptáků pomocí odstřelů.
 "Odstřel je však možno povolit pouze v opodstatněných případech, kdy nelze nalézt jiné východisko. Nemůžeme dopustit, aby se opakovala situace z období před rokem 1975, kdy řada hnízdišť zanikla právě v důsledku vystřílení místní populace," uvedla Kneblová. Jen ve třech lokalitách kraje podle ní hnízdí pohromadě více než sto párů v každé. "Nejstarší, pravidelné a v současné době druhé největší hnízdiště v kraji je právě v přírodní památce Hranečník nedaleko Píště. V současné době zde hnízdí asi 170 párů," dodala Kneblová. Upozornila také, že od poloviny 70. let minulého století počet volavek popelavých u nás vzrůstá. "Pozitivně k tomu přispělo zrušení celoročního odstřelu volavek. Volavky obvykle hnízdí v koloniích na vysokých stromech a takováto kolonie může mít velikost od několika do několika stovek párů. Avšak takovéto velké kolonie jako na Hranečníku nejsou příliš časté. Právě proto je tato lokalita prohlášena za chráněnou přírodní památku a případný zánik tohoto početného hnízdiště by mohl mít negativní dopad na populaci druhu v širokém okolí," varovala Kneblová.
Z velkého hnízdiště volavky popelavé nejsou nadšeni ani myslivci, v jejichž revíru tito ptáci hnízdí. "Volavky nepohrdnou ani mladým zajíčkem, nebo koroptví, takže za těch třicet let, co tady hnízdí, v této oblasti téměř zlikvidovali drobnou zvěř," řekl dlouholetý myslivec Andělín Küffel z Chuchelné.
 Volavka popelavá obývá velké území Evropy, Afriky a Asie a nejčastěji se živí rybami. Je to statný pták s rozpětím křídel až 1,3 metru.

Foto popis: HNÍZDIŠTĚ. Volavky popelavé se usídlily v oblasti Přírodní památky Hranečník u Píště. K hnízdění lákají hlavně stárnoucí kmeny borovice.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAROSLAV OŽANA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.