Přihlásit

Trojice rarohů poprvé vylétla (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové
Včera vylétli poprvé z klece do volné přírody z věže u ředitelství Lesů ČR na Novém Hradci tři sourozenci raroha velkého. Jedné samičce a dvěma samečkům jsou necelé dva měsíce a ven se jim zpočátku moc nechtělo, ale jejich zvědavost a touha po svobodě nakonec zvítězily. V kleci prožili deset dní.
Pocházejí od sokolníka. Lesníci mají na chov pro oživení přírody smlouvy přibližně s deseti chovateli v celé republice. "Mláďata raroha jsou naučená, že v kleci měla vždy pravidelně potravu, a tak se sem budou asi ještě měsíc vracet, než se naučí sama v přírodě lovit," vysvětlil Petr Zvolánek, který má na ředitelství Lesů ČR problematiku odchovu ptáků na starosti.
Jak upřesnil, raroh patří k ohroženým druhům sokolovitých dravců a v České republice jich hnízdí přibližně jen patnáct párů. Lesy ČR se vypouštěním rarohů odchovaných v zajetí zabývají od roku 1995. Za dvanáct let jich do volné přírody vypustili asi třicet.
"Bohužel u sokolů a rarohů je běžné, že dvou let věku se jich nedožije osmdesát ze stovky. Většinou je připraví o život dráty elektrického vedení a další překážky vytvořené člověkem, v menší míře pak jiní dravci jako kuna, liška či jestřáb," dodal Zvolánek.
Náklady na odchov a vypouštění rarohů nejsou nijak velké, nákup jednoho mládětě představuje pět až deset tisíc korun. Na vypouštění však musejí mít Lesy ČR spoustu povolení orgánů ochrany přírody a myslivosti. Před dvěma léty bylo vypouštění do volné přírody připraveno, ale lesníci na poslední chvíli nedostali povolení, a tak jim páreček rarohů zůstal. Včera tyto téměř ochočené dravce předvedli novinářům.

JIŘÍ KOŠŤÁK

Foto - NÁDHERNÝ DRAVEC. Petr Zvolánek představil rarohy novinářům. Dravcům se z klece do přírody moc nechtělo.
Foto - Deník/David Taneček

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.