Přihlásit

Ekotoxa: větrné elektrárny nejsou pohřebiště ptáků (Region Opavský a Hlučínský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OPAVA - Naskýtá se otázka negativních dopadů, a to nejen v podobě rázně změněné a narušené krajiny. Možný je totiž údajně také negativní vliv na volně žijící zvěř.

"Zvěř to samozřejmě ruší. Je tam určitý pohyb, dělá to hluk, takže se tam zvířata zdržovat nebudou. Elektrárna vrhá také odlesky a toho se zvěř bojí. Nicméně konkrétní poznatek, že to zvěři škodí, nemáme. Záleží na vhodně vybrané lokalitě," uvedl jednatel okresního mysliveckého spolku  v Opavě Jan Jílek.
Jako negativum lze podle slov Zdeňka Frélicha z oddělení monitoringu životního prostředí opavské firmy Ekotoxa označit velké náklady na samotnou výrobu větrné elektrárny. A to nejen ekonomické, ale i materiální a energetické. "Asi největším střetem zájmů je to, že elektrárny velmi výrazně ovlivňují vzhled krajiny. Krajinný ráz je hodně subjektivní záležitostí, proto se názory lidí liší. Bývá to ten hlavní důvod, proč lidi ve své obci větrné elektrárny nechtějí," potvrdil Frélich. Zmínil také fakt, že převážné většině zvířat to fyzicky nevadí. "Některá přesunou svá teritoria dále od elektrárny," vysvětluje Frélich a dodává: "Ke střetům  ptáky dochází jen málokdy. Některé druhy hnízdí klidně i  blízkosti samotné elektrárny, jiné se elektrárně vyhýbají tak, že v jejím okolí přestanou hnízdit." Jak uvedl, k tomu, aby pták narazil do vrtule, dochází jen málokdy. Rozhodně si prý nemůžeme okolí větrných elektráren představovat jako pohřebiště ptáků.
Podle slov Kateřiny Havláskové z opavské Areky moc negativních vlivů větrné elektrárny nemají. "Lidé se nejvíc obávají hluku a pohledu na stožáry s vrtulemi. Nové moderní větrné elektrárny ale slyšet nejdou," tvrdí Havlásková a dodává: "Elektrárna musí být postavena tam, kde nejsou tahy ptáků. Důležitá je porada s odborníkem, než se začne stavět."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.