Přihlásit

Nové pistole ZVS směřují i na český trh (securitymagazin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zbrojní výroba na Slovensku má dlouhou tradici sahající až do doby první Československé republiky. Jednou z firem, která je nositelem této tradice, je i společnost ZVS, která se mimo jiné zabývá výrobou pistolí. A ty se nově objevují i na českém trhu.

Slovenská společnost ZVS (Závody všeobecného strojárstva) je součástí MSM Group, která spadá do velkého strojírenského holdingu Czechoslovak Group (CSG). Patří tedy do společnosti českých a slovenských průmyslových podniků, které navazují na ty nejlepší tradice československého strojírenství i zbrojní výroby.

Společnost ZVS z Dubnice nad Váhom se speciální a zbrojní výrobou zabývá už od svého vzniku. Její kořeny sahají až do roku 1937, kdy plzeňský koncern Škoda v rámci strategického rozmístění zbrojní výroby v Československu přenesl část svých kapacit právě do Dubnice. Spolu s výrobou středo a velkorážové munice a elektrotechniky se rozvíjela i strojírenská výroba. Ta je zaměřená na výrobu speciálního nářadí a jednoúčelových strojů. Postupem času se výrobní sortiment rozšiřoval o další obory včetně výroby ručních zbraní.

V  roce 2000 v ZVS začali vyrábět i malorážovou munici pro vojenské účely, a také pistolové a brokové střelivo pro sportovní a lovecké použití. Před dvěma roky se ZVS stala součástí MSM Group, která spadá do holdingu Czechoslovak Group českého podnikatele Jaroslava Strnada. V současnosti tvoří výrobní program dvou divizí firmy návrhy, vývoj a výroba velkorážové tankové a dělostřelecké munice i malorážové munice do ručních zbraní. Dále jde o výrobu pistolí ZVS a vzduchovek Perun, výroba a zpracování plechů a kovových materiálů i jejich povrchové úpravy a rovněž výroba transformátorů a elektronických zařízení.

ZVS začala před několika lety vyvíjet zcela nové pistole odpovídající nejnovějším trendům. Výsledkem jsou zbraně s označením ZVS P20 a P21 v ráži 9 mm Luger. Vývoj nové série pistolí ZVS začal v roce 2013, na jejich vzniku se podíleli Ladislav Skoupý a Peter Fronk, později i Igor Miklas. V průběhu vývojových prací konstruktéři vytvořili několik prototypů, na kterých se zkoušely různé konstrukční materiály a hledal se i nejvhodnější design a ergonomie.

Na slovenský trh se zbraně ZVS P20 a P21 dostaly už koncem roku 2013 a začátkem roku 2014, později se prodej rozšířil například i na Rakousko, Německo, Slovinska, Maďarsko, Ukrajinu či Švédsko. ZVS se chystá expandovat i do USA a nyní se její pistole dostaly i na český trh. Určitě není bez zajímavosti, že značku ZVS na sobě mají pistole ve výzbroji čestné stráže prezidenta Slovenska, osobní stráže ministra obrany Vietnamu nebo vybrané jednotky ministerstva obrany Pákistánu.

Na českém trhu tyto výrobky nově nabízí společnost Excalibur Trade, jež rovněž spadá do holdingu CSG. Excalibur Trade má výhradní zastoupe

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.