Přihlásit

EU nařídila tažení proti nemoci "šílených jelenů" (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA 
Podle vyjádření Veterinární správy ČR se čeští jeleni budou testovat jen proto, že EU nechce nechat nic náhodě. Ani v Čechách, ani jinde v Evropě zatím nebyl případ chronického chřadnutí jelenů zjištěn. Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty, která na testování jelenů spolupracuje, si však myslí, že opatrnost je na místě. Testování se bude týkat hlavně jelenů chovaných na farmách. Podle Kostečky majitelé farem často chovají jeleny ilegálně a dochází i k jejich nezákonnému odstřelu. "Farmáři skutečně často porušují zákon. Dříve byla i běžná praxe, že se zvěř krmila zakázanou masokostní moučkou, která chorobu způsobuje. Hrozba je tedy reálná," řekl včera LN Kostečka. Dodal, že právě na farmě se mohou vyskytovat zvířata dovezená ze Spojených států, která by teoreticky mohla být nosiči nebezpečné nemoci.
Vyšetřovat se ovšem nebudou jen uhynulá a poražená zvířata na farmách, ale také ve volné přírodě. Evropská unie chce stanovit počet jelenů, kteří musí být do konce lovné sezony 2007 odloveni. Testy proběhnou podle Zbyňka Semeráda z Veterinární správy ČR stejnou metodou, jakou se zjišťuje BSE u skotu a ovcí - vyšetření mozku a míchy.
 Podle Jaroslava Kostečky je velmi nepravděpodobné, že by se u volně žijících jelenů zjistilo chronické chřadnutí. V případě zjištění BSE u skotu došlo k lokálnímu vybíjení zvířat. U volně žijících jelenů by to byl problém. "U jelenů dochází k sezonní migraci, přemisťují se až desítky kilometrů. Vyšetřování celého území by bylo problematické, ale muselo by se zaujmout nějaké stanovisko," řekl LN Kostečka.
 Doposud nebyl přesně popsán případ přenosu jelení nemoci na člověka, zdravotníci však přesto nabádají k opatrnosti v oblastech výskytu choroby. V roce 1998 se v USA objevily tři sporné případy pacientů s Creuzfeld-Jacobovou chorobou, tedy "nemocí šílených krav". Postižení konzumovali hlavně srnčí maso. To vedlo k dosud neprokázaným spekulacím, že se "jelení BSE" může nějakým způsobem na člověka přenést.

EU chce stanovit počet jelenů, kteří musí být do konce lovné sezony 2007 odloveni

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.