Přihlásit

Veterinární správa zakázala ošetřování spárkaté zvěře proti parazitům (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa (SVS) vydala dnes mimořádná veterinární opatření s platností pro celou Českou republiku. Na jejich základě se všem uživatelům honiteb zakazuje používání přípravků proti parazitům u spárkaté zvěře.
 
Důvodem vydání zákazu je současná situace související s výskytem afrického moru prasat. SVS totiž považuje za naprosto klíčové maximální zintenzivnění lovu černé zvěře na celém území České republiky. V honitbách, kde jsou antiparazitika používána, je však na několik týdnů znemožněna konzumace zvěřiny.

"Riziko požití antiparazitik černou zvěří a s tím spojeného ukládání reziduí léčivých látek ve zvěřina by na dobu až několika týdnů nejen znemožnilo její konzumaci a prodej, ale pravděpodobně také na uvedenou dobu zastavilo lov divokých prasat v daných lokalitách, což v současnosti není ve veřejném zájmu," vysvětlil ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Výjimka ze zákazu může být po předchozím souhlasu příslušné krajské veterinární správy udělena na území obor a přezimovacích obůrek.

Ošetřování spárkaté zvěře proti parazitům probíhá každoročně po celém území České republiky během února.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.