Přihlásit

V plánské honitbě nemají trofejové kousky (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Planá
V plánské honitbě je nedostatek vysoké zvěře. Kvalita jelenů i trofejí samotných upadá i v pronajatých honitbách, kde se často loví nemyslivecky. Dobrému stavu zvěře neprospěla ani dlouhá loňská zima.
"Stav a kvalitu zvěře v plánské honitbě výrazně poznamenala mimořádná zima z přelomu roku 2005/2006. Tato zima se vymykala normálu nepřetržitou a vysokou sněhovou pokrývkou od listopadu do dubna," poznamenal Michal Hruška, ředitel plánských lesů.
Konec zimy zkreslil sčítání a plán lovu. "Srnčí zvěř ve špatné kondici pomřela ve větší míře než obvykle, pravděpodobně kvůli vysílení z přecházení velkou vrstvou sněhu," uvádí ve zprávě o činnosti Hruška.
Mimořádný úhyn se dotkl i divokých prasat. "Prase přivádí na svět mladé už v únoru a březnu, a tak za ještě velmi vysokého sněhu došlo k vysoké úmrtnosti," říká Hruška.
Pro zvěř udělali maximum. "Na takovou zimu je veškerá myslivecká pomoc krátká. Předpokladem přežití jsou tukové zásoby a dobrá kondice. Po letošní zimě se stav zvěře poněkud zlepšil," upřesnil. Trofejové kusy se nelovily. "U srnčí zvěře to bylo vzhledem k tvrdé zimě a nízkým svalům. A hlavním důvodem, proč jsme nelovili jeleny, je trvale zhoršená kvalita jelení zvěře. Navíc se v režijních honitbách loví mladí nadějní jeleni a chovné kusy," popsal Michal Hruška.
Současné situaci by prospělo cílevědomé dodržování zásad průběrného odstřelu. "A to i za cenu, že se trofejová zvěř několik let lovit nebude," vysvětlil nám závěrem Hruška.

HANA ŠTORKUPOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.