Přihlásit

Slovensko hlásí nový útok medvěda na člověka (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRATISLAVA - Jen sto metrů od domu napadl v neděli medvěd 54letého Petra z obce Stankovany v okresu Ružomberok. Medvěd se mu zahryzl do hýždí a nohy a pak utekl do blízkého lesa.
 "Byl jsem na procházce s dcerou a jejím přítelem jen kousek za posledními domy v obci, když jsem uslyšel, že se něco pohybuje ve křoví. Myslel jsem, že je to divočák, když v tom na mne zaútočil medvěd," líčil situaci napadený, jemuž museli rány po šelmě zašít chirurgové v Ružomberku. Medvěd přitom zaútočil pouze na Petra, jeho dcery a jejího přítele si nevšímal. Dcera pak otce odvezla do nemocnice. Místní myslivec pro agenturu TASR uvedl, že v neděli ráno viděl nedaleko místa útoku medvěda, který doprovázel medvědici s medvídětem. "Útočit mohl právě tento medvěd, který chránil medvědici a mládě," uvedl.
 Podle odborníků se medvědi na Slovensku přemnožili, a proto dochází k častějším útokům na lidi.

Minulý týden zastřelili u Popradu medvěda, který v polovině června zaútočil na houbařku. Její muž tehdy bodl šelmu do krku. Zraněný medvěd mohl být agresívní, proto bylo rozhodnuto o jeho odstřelu. Začátkem června napadla 200kilogramová medvědice 30letou lesní dělnici nedaleko středoslovenského města Jastrabie v Kremnických horách.
 Na Slovensku žije podle odhadů asi 800 medvědů a odborníci to považují za příliš vysoké číslo. Ředitel státní ochrany přírody Ján Mizerák navrhuje, aby byla polovina medvědů zastřelena. "Jsou přemnoženi, nemají dost přirozené potravy, trpí zdravotními těžkostmi a čelí nevhodnému poměru samců a samic," argumentuje. Poukazuje také na stále častější výskyt medvědů, kteří chodí na odpadky ke kontejnerům.
 "Na normální potravu si už nepřivyknou a je potřeba je odchytit. Jenže není kde je umístit, slovenské zoo medvědy nechtějí," dodává. Ochranáři naopak tvrdí, že počet medvědů by si měla regulovat příroda a prosazují dodržování zákazu lovu těchto šelem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.