Přihlásit

Řidiči pozor, srnčí říje je v plném proudu (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve druhé polovině července začíná období srnčí říje. Teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky nabírají v těchto dnech na intenzitě.
V průběhu říje se celkově zvyšuje migrační aktivita srnčí zvěře, a proto je na místě upozornit řidiče, kteří by měli být na silnicích obezřetní. Zvláště v lesních úsecích je zvýšená pozornost nezbytná.
Srnci srdnatě hájí své teritorium a zanechávají pobytové stopy, jako je hrabánkování a strouhání. Hrabánkování srnec vytváří kopítky na hranicích svého teritoria, zvláště na okrajích luk a lesa. Při hrabání zůstane na místě i pachová stopa, kterou srnec musí pravidelně obnovovat. Dalším dobře viditelným projevem je strouhání stromků. To srnec provádí parůžky, kterými strouhá mladé stromky na okraji lesa. Upozorňuje případné vetřelce, že tato oblast je již obsazena. Na přítomnost soka i člověka reaguje silným bekavým zvukem. Pokud zjistí teritoriální srnec vetřelce (slabšího srnce) ve svém teritoriu, okamžitě se snaží ho vyhnat za hranice svého území.
Pokud vstoupí do teritoria slabší jedinec, zažene ho. Pokud se střetnou přibližně stejně silní srnci, dochází k nelítostnému souboji a pokud jeden neustoupí, dochází k souboji. Souboj může končit až smrtí jednoho z nich.
Poměrně častým jevem teď je nenadálé vběhnutí srnců do vozovky. Na to doplácí mnoho řidičů poškozením svého vozidla. K velké škodě dochází také na srnčí zvěři, protože drtivou většinu srážek nepřežije. I když po střetu s vozidlem odběhne a nejeví žádné známky zranění, umírá krátce na to v houštině na vnitřní zranění. Řidiči jedoucí vyšší rychlostí prakticky nemají možnost zabránit střetu se zvěří, proto je na místě dodržovat přiměřenou rychlost a svou ostražitost zvýšit zvláště v lesních úsecích. V případě srážky je nutno nahlásit událost zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který provede dosled zraněné zvěře či odvoz a likvidaci uhynulého kusu. Pokud by řidič si přivlastnil usmrcený kus zvěře, dopustil by se trestného činu pytláctví.

JIŘÍ ŠILHA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.