Přihlásit

Kachnám není přáno (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za mého mládí nebyla ptačí chřipka ještě vynalezena, zato však občas řádil ptačí mor.
Především po žních, kdy jsme se my kluci toulávali za humny, sledujíce všeliké opeřence, paběrkující na strništích.
Ta nemoc zřejmě lidské zdraví neohrožovala, takže jsme jen s občasným břichabolem přežili i konzumaci darované postřelené divoké kachničky s bylinnou nádivkou, upečené na ohníčku v hliněném balu. V téže době totiž vybíjeli starosta s hajným Šimůnkem, prý na doporučení z okresu, holuby tuláčky, kavky, vrabčáky a ostatní ptactvo, pasované na obávané škůdce sýpek.
Doba pokročila, okresy už nefungují, pokyny přichází z Bruselu přes ministerstva a spousty dalších úřadů. Brokovou kozlici hajného nahradily dokonalé metody genocidy jinak zcela zdravých kuřat, husiček a krůt, masakrovaných jen proto, že někde v okolí uhynula labuť, a také proto, že kdesi v Thajsku dopují bojové kohouty foukáním do zobáku. Špačkové zlodějíčkové, straky, plenitelky hnízd či nenasytní pytláci kormoráni roznášející virus široko daleko jsou z jakýchsi nesrozumitelných, prý ekologických důvodů mimo dostřel.
Majitelé likvidovaných velkochovů si od plic zaklejí, klučina otravuje otázkou proč se nezabíjeli třeťáci, když měl Ládík žloutenku, babičky do včerejška hýčkající tři slípky nosnice si tiše popláčí, chovatel se vzteká nad utracenými holuby šampiony, úřední šiml spokojeně zařehtá a o kus dál v Belgii či v Bavorsku drůbežárny zvýší produkci a zisk. Jednoduché a účinné. Poněkud to připomíná hospodský nával horlivosti našeho dávného starosty, který chtěl samozřejmě něco udělat pro obec. Střelbu na ptáky však vždy po pár dnech odvolal, když mu pan řídící a pan farář řekli: "Františku, neblbni". Hajný už měl v té době na čas pro výra Bubíka a psa Lapa vystaráno.
Ptačí mor připomínala jen písnička Chcípnul nám kanárek, od tetičky dárek, kterou jsme si prozpěvovali na pastvě.

Jiří Drtina, České Budějovice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.