Přihlásit

České lišky otevřely Biovetě další trhy (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NADTITULEK: VETERINÁRNÍ LÉČIVA

Úspěšný výrobek nemusí být vždycky jen zdrojem rostoucích příjmů. Naopak, když se opravdu povede, může svého výrobce připravit o trh a způsobit mu velké starosti. Vyprávět by o tom mohli lidé z firmy na veterinární léčiva Bioveta v Ivanovicích na Hané.

Bioveta v 90. letech vyvinula a na český trh uvedla tak účinnou vakcínu proti vzteklině, že během několika let tuto nemoc v České republice prakticky vymýtila: její poslední výskyt ve volné přírodě zaznamenali veterináři v roce 2002.

A tak postupně skončili s do té doby obvyklou plošnou vakcinací lišek. Návnady s vakcínou, které dřív dvakrát ročně kladli v lesích po celém území Česka, letos rozmisťují už jen v některých příhraničních oblastech.

Tím pádem drasticky omezili nákupy protivzteklinové vakcíny Lysvulpen, která se mezitím stala vlajkovou lodí Biovety. Firmě tak klesly příjmy z jejího prodeje na polovinu.

Tržby Biovety stoupají

Biovetu vlastní úspěch ale nepoložil - stále pravidelně roste. Loni její obrat překročil 440 milionů korun a byl o čtvrtinu vyšší než v předchozím roce, zisk stoupl dvojnásobně na téměř 80 milionů. Letos už Bioveta plánuje obrat přes půl miliardy a zisk stomilionový.

"Toho, že se u nás už neprodává tolik lysvulpenu, nelitujeme. Tak se nedá uvažovat. Reference, které jsme s ním získali doma, jsme zúročili v zahraničí. Začali jsme hodně exportovat," říká ředitel Biovety Libor Bittner - bývalý vysokoškolský pedagog, který kdysi přišel do Biovety jako ekonom a v roce 1995 někdejší "Státní ústav pro rozpoznání zvířecích nákaz a výrobu očkovacích látek" s třemi dalšími partnery privatizoval. Firma, kterou dnes Bittner řídí, zaměstnává přes 300 lidí a prodává v padesáti státech celého světa.

Podle Bittnera vzteklina v celé Evropě postupně ustupuje směrem od západu na východ. "Největší úspěch proto s lysvulpenem máme na východ od nás - na Slovensku, v Polsku, v Lotyšsku, Litvě. Teď se snažíme uchytit také v Bulharsku a Rumunsku." Díky rostoucímu exportu vakcína proti vzteklině stále zůstává pro hanáckou firmu výrobkem číslo jedna.

Nové preparáty

Šéfové Biovety řeší svůj problém s příliš úspěšným výrobkem ještě další metodou: vyvíjejí nové preparáty.

Loni oznámili ukončení vývoje vakcíny proti borelióze pro psy a kočky, teď pracují na variantě vhodné pro koně. "Dobře se na trhu chytil celý náš program vakcín pro psy, dále přípravky proti plísňovým onemocněním a také vakcíny pro kočky a koně," říká Bittner.

Dvě třetiny výroby Biovety dnes směřují na export. "Je to jediná šance, v České republice je trh obsazený, růst se tu dá nejvýš po procentech. V zahraničí jde expanze mnohem rychleji," říká Bittner. Kromě východní a jižní Evropy obchodníci Biovety bodují i na vzdálenějších trzích - v Indii, Koreji, Indonésii, Thajsku či Japonsku.

Velké šance hanáčtí výrobci také vidí v muslimských zemích, a to hlavně pro přípravky na vakcinaci drůbeže. "Muslimové nejedí vepřové, rybí či hovězí maso je pro ně často drahé, a tak se tu spotřebuje obrovské množství kuřat. Proto se tu také ve velkém chovají. Tím pádem jsou pro nás velmi zajímavé trhy v Íránu, Egyptě, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a v Turecku, tam všude náš prodej slušně roste."

Nejnovějším cílem pro expanzi Biovety jsou Spojené státy americké. "Prodej tam chceme zahájit v příštím roce," uvedl Bittner.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.