Přihlásit

Antonín Mahr: Myslivost pro mě není o střílení (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brzké ráno, podvečer či noc doprovázená svitem měsíce. To je doba, kdy vyrážejí do lesů muži v zeleném, kterým se kolem krku houpe dalekohled a přes rameno puška.
Jedním z těch, který klidně vstane ve dvě ráno, jen aby zahlédl pasoucí se srnčí, je i Antonín Mahr z Olomučan. Osmasedmdesátiletého muže, který se myslivosti věnuje jednapadesát let, ale teď ne už tak intenzivně, přivedl k péči o zvěř strýc. "Když mi bylo tak dvanáct let, tak jsem chodíval se strýcem, který byl vášnivý myslivec," vzpomíná Mahr, který se do Olomučan přistěhoval v pětašedesátém roce ze Znojemska.
Zamlada vyrážel do lesa i třikrát týdně, a to hodně brzy. "Chodíval jsem ve dvě, ve tři ráno. Ale na posedu jsem dlouho nevydržel, nejraději jsem se procházel. Vždy mě hlavně zajímalo, co kde je," vypráví myslivec, který žil několik let v Šumperku, a i tam se chodil dívat na krásu jelenů.
Nádherná podle usměvavého myslivce je také doba, kdy se rodí mláďata. "Krásná jsou mladá srnčata a muflončata. Ta si dokáží hrát jako kůzlata v chlévě," zapáleně vypráví.
Cennými trofejemi se Antonín Mahr moc chlubit nemůže. Za celý život nastřílel jen osm srnců. "Jsem více ochránce než střelec. Srnců jsem mohl zastřelit i čtyřicet, ale já vždy chtěl, abych toho srnce znal," vysvětluje myslivec, který spíše lovil drobnou zvěř. "Jezdil jsem za rok tak na pět šest honů na jižní Moravu. Tenkrát to mělo ale úplně jiné podmínky. Tak do třiasedmdesátého roku bylo zajíců a bažantů hodně. Potom ale velkoplošné hospodaření a chemizace drobnou zvěř zdecimovaly. Například díky hnojivu, které v sobě mělo fosforečnany, byl bažant prakticky neplodný," říká se smutkem v hlase Mahr, který si myslí, že ani v budoucnosti to nebude lepší.
"Působí vlivy civilizace. Na lesních cestách je množství cyklistů, v zimě běžkařů a zvěř nemá klid. Ukrývá se v houštinách a strádá. Kdybychom ji nepřikrmovali, tak by prakticky neměla podmínky k životu," říká člen olomučanského mysliveckého sdružení, které si o víkendu připomnělo šedesát let od svého vzniku.
Kulaté výročí myslivci, kteří se starají o skoro sedm set hektarů honitby, oslavili v sobotu dopoledne výstavou fotografií přírody od Miro Zumríka, besedou, videem a ukázkou trofejí. Odpoledne si zasoutěžily děti a lidé také zhlédli ukázku loveckých signálů a vábení zvěře.

DAGMAR KULAVIAKOVÁ

Foto - Ilustrační foto

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.