Přihlásit

Nová bolístka myslivců: norek americký (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Myslivci na Tachovsku zpracovávali statistický výkaz pro státní správu myslivosti. Kolik kusů se za myslivecký rok ulovilo a kolik zvěře bylo ke konci března v revírech, jsme se zeptali předsedy myslivecké komise.
"Myslivecký rok trvá od 1. dubna do 31. března. Lov v předešlém roce ovlivnila dlouhá a tuhá zima. Tato skutečnost se nejvíce podepsala na divokých prasatech," řekl nám Rudolf Ládr, předseda myslivecké komise.
Letošní zima přinesla změnu. "V loni umíraly ranní vrhy selat ve vysokém sněhu. V roce 2007 jim přálo počasí a prasata se vrátila do původních stavů," dodal předseda.
Na Stříbrsku a Tachovsku je celkem 98 honiteb. "V honitbách na Tachovsku má trvale práva k výkonu myslivosti celkem osm set devadesát čtyři držitelů loveckého lístku a na Stříbrsku pět set dvacet tři osob," vypočítal myslivec.
Během mysliveckého roku se v honitbách ulovilo 137 kusů mufloní zvěře.
Srnčí zvěře 1686 kusů. K 31. březnu tohoto roku je pak skutečný stav srnčí zvěře 4182 jedinců a muflonů 247 kusů. V Tachovské honitbě pak bylo uloveno 710 lišek.
Ke konci března tohoto roku se napočítalo 668 jedinců rezavé škodné.
"Liška je nebezpečná tím, že přenáší vzteklinu a další choroby, proto se její stav musí regulovat," dodává předseda komise.
"Velkým problémem se v současné době stal také norek americký, který škodí hlavně rybářům a také působí škody na drobné zvěři. Těch bylo uloveno celkem sedm," upřesnil předseda.

Foto - Myslivci zpracovávali statistický výkaz za myslivecký rok.
Ilustrační Foto - Deník/Antonín Hříbal

HANA ŠTORKUPOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.