Přihlásit

Kdo uvaří ten nejlepší guláš? (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Dneska to rozjedem na plný pecky, to budou guláše, sníte je všecky! Dejme se do toho, ať se to vaří, ať se nám v soutěži všem dobře daří!" zněl bojový pokřik soutěžících.  Zvuk píšťaly odstartoval 21. července ve 13: 00 třetí ročník doubravického soupeření O nejlepší guláš. Každý člen ze čtyř družstev se chopil náčiní. "Bublá, už to bublá, teď trochu vína, ať to chutná, trochu kečup a trochu majdy, ať si tu užijem, tý správný srandy." Vařily se guláše na všechny způsoby - zvěřinové, pštrosí i klasické. Soutěžící měli k dispozici stůl a kotel, pod kterým hořel ohýnek, který skoro připomínal ten pekelný, a pak už jen to, co si sami přinesli. Postupem času ubylo práce u plotny a přibylo lidí na lavičkách, kteří měli k dispozici kromě guláše i občerstvení v hospůdce. Celkem se na soutěži sešlo tři sta padesát lidí. Tento rok se poprvé soutěž nekonala v Klemově, ale na hřišťátku za hospodou U splavu. Byl zde příjemný chládek a panovala tu dobrá nálada. Gulášové klání končilo, jakmile byl poslední tým hotov se svým jídlem. V našem případě to bylo až v půl šesté. Osazenstvo stolů se zvedlo, aby ochutnalo výtvory každé skupiny. Naložili si do misek a hodnotili. Podle toho, jak této "odborné porotě" chutnalo, zapisovali na lístečky body. Klání vyhrálo družstvo šéfa Jarka, zvaného Borek. Dalšími týmy byli dřevovýroba Vladík, myslivci Urbánek a rodina Zvejškova. Celá skupina nejchutnějšího vítězného guláše nosila bílá trička s barevným nápisem svých jmen.

Šéf vítězů

Ceny do soutěže každým rokem dodává Užitková keramika Katky Petresové. Pozdě, ale přece dorazil i Aleš Švestka, čestný host soutěže. Čekat se na něj s vyhlášením výsledků ale nemohlo. Přesto mohli guláš z rukou mistra ochutnat všichni zúčastnění. Gulášek s brusinkami si pochvalovali všichni a objevily se i spekulace, že kdyby soutěžil, možná by vyhrál. "Jsme soutěžící ze Lhoty Rapotiny, náš guláš byl z pštrosího masa od pana Ing. Koupého. Letos jsme obhájili první místo z předminulého roku, kdy jsme vařili guláš s kančím masem. Rok poté jsme získali místo druhé se srnčím," pyšnil se Borek svými úspěchy. "V mém družstvu byla dcera, kamarád, švagr a další kamarád. Bylo nás tedy pět," vyjmenoval své spoluhráče. "Příprava předem? Ne, žádná neproběhla, jen jsme se dohodli, kdo co bude dělat. Na své vítězství jsem věnoval bečku piva pro účastníky." Kde se soutěž vzala? Vlastně to vůbec není místní nápad, přišel s tím právě Aleš Švestka, čestný host, a to o Velikonocích před čtyřmi lety. Soutěž se v Rosicích koná koncem jara a guláš je pouze ze srnčího. Letos se tam soutěže zúčastnilo patnáct týmů. A jak se k tomu dostala Doubravice? Přes myslivce. Doubravičtí se setkali s panem Švestkou na lovu a doubravická kopie byla na světě. Pořádá ji tu družstvo ODS, ale strany prý do toho nemám plést. Asi si teď také doma uvaříte guláš, už to tak vidím. Dobrou chuť!

Hana Míčová

Foto - GRATULACE. Vítězný tým v bílých tričkách s jmenovkami.
Foto Hana Míčová

Foto - CENY ÚTĚCHY. Ještě kousek a byli jsme první.
Foto Hana Míčová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.