Přihlásit

Myslivci na Žďársku ulovili rekordní počet divočáků (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zpravodajství ze Žďárska

Žďársko
Rekordní počet divokých prasat ulovili v uplynulém roce myslivci ze žďárského okresu. Zastřelit se jim podařilo celkem 2525 kusů černé zvěře. Vyplývá to z hlášení o provedeném lovu, jež musejí myslivci každý rok odevzdávat.
"Je to opravdu vysoké číslo. Například loni jsme měli ulovených divokých prasat 2131 a před nějakými patnácti dvaceti lety se běžně lovilo jen kolem pěti set kusů ročně," vysvětlil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou. Tomu se již v sídle žďárského OMS začínají kupit trofeje, které tam nosí myslivci z celého regionu.
Parohy, rohy nebo i lebky zvěře budou následně sečteny a ohodnoceny ve speciálních odborných komisích.
Zájemci z řad veřejnosti si pak trofeje budou moci prohlédnout na tradiční chovatelské přehlídce, která letos připadá na 24. a 25. březen. Díky výstavě si mohou laici i odborníci udělat obrázek o tom, jaká zvěř se na Žďársku vyskytuje a jaká je její kvalita. Expozice je atraktivní i pro děti - k vidění tradičně bývají třeba mohutná paroží jelenů.
"Minulý rok bylo uloveno v okrese na tři desítky jelenů, to je výrazný pokles - v roce 2016 jich bylo 48," popsal Oldřich Sedlář. Dolů jdou rovněž počty ulovené srnčí zvěře. Za loňský rok bylo evidováno 2278 ulovených kusů, zatímco za rok 2016 jí bylo 2743.
"Nejedná se ale jen o srnčí zvěř, která byla ulovena. Do výsledného čísla jsou započítané i uhynulé kusy, a bohužel se rozhodně nejedná o zanedbatelnou část. Stovky zvířat umírají pod koly aut či jsou posekána zemědělskou technikou při sklizni," řekl Sedlář s tím, že přesná čísla ohledně zvěře ulovené a uhynulé nejsou zatím kompletně zpracována.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.