Přihlásit

Na Nymbursku hrozí tularemie! (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Část Nymburska se ocitla v ochranném pásmu kvůli výskytu horečnatého a nebezpečného onemocnění - tularémie. Onemocněli jí dva lidé, kteří se nakazili od zajíce u Mochova

Nymbursko
Tularémie. Pojem, který zatím znají převážně veterináři a myslivci. V souvislosti s případem, který se stal před pár dny, se jeho znalost asi rozšíří. Nebezpečnou nákazou totiž onemocněli dva lidé, kteří stahovali zajíce. Právě on tularémií trpěl a nemoc na lidi přenesl. Případ se stal na hranicích Nymburska u Mochova. Podle dostupných informací měli dva lidé nalézt polomrtvého zajíce, kterého pak bez jakýchkoliv ochranných pomůcek stáhli a údajně zkonzumovali. Jeho požitím nebo poraněním při stahování se zřejmě nakazili. "Dostali tularémii, proto krajská veterinární správa (KVS) přijala mimořádná veterinární opatření," potvrdil ředitel KVS pro Středočeský kraj Zdeněk Císař. Ohniskem nákazy byl vyhlášen Mochov. Do ochranného pásma jsou zahrnuty mimo jiné Přerov nad Labem, Bříství, Vykáň nebo Čelákovice. Před nebezpečím nákazy chtějí varovat radnice i myslivci. "Nařízení veteriny vyvěsíme na úřední desku i před samoobsluhu," uvedl starosta Přerova Luděk Červák. Podle šéfa místních myslivců Antonína Nováčka číhá nebezpečí nejen na dospělé, kteří třeba načerno uloví zajíce. "Máme v potoce směrem k Labi desítky nutrií, které chodí krmit i děti. Při možnosti nákazy bych chtěl před jejich krmením varovat. Může se stát, že se dítě vrátí z prázdnin, bude si myslet, že onemocnělo chřipkou. Jenže se může jednat právě o tularémii, získanou při kontaktu s nutriemi," vysvětlil Nováček. Podobná epidemie se v Přerově nad Labem už v šedesátých letech minulého století objevila. "Tehdy tularémií onemocnělo 15 až 20 lidí," doplnil myslivec. Opatření dále zahrnují, že ulovení zajíci v ohnisku nákazy a ochranných pásmech nesmí do oběhu. "Nesmí se například objevit ve veřejných stravovnách," vysvětlil Císař. Na ulovenou zvěř v kritickém území čekají veterinární testy až do konce roku 2008.

MIROSLAV S. JILEMNICKÝ
---
Co je tularémie

Nebezpečná nákaza. Vyskytuje se u volně žijících hlodavců. Přenašečem je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Snadno onemocní i lidé při manipulaci se zvěří. Nákaza se projevuje vysokou teplotou, malátností, zduřením, zhnisáním mízních uzlin, případně atypickými záněty plic. Každé podezření nákazy vyžaduje neprodleně lékařské ošetření.

Zdroj - Krajská veterinární správa

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.