Přihlásit

V okolí Prahy řádí tularémie zajíců (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nebezpečí hrozí hlavně myslivcům, řádně zpracované maso nevadí

Poškození lymfatického systému, zduření podpažních žláz a hnisavé otoky může způsobit nákaza tularémií, nemocí, která se vyskytla u zajíců v některých mysliveckých revírech nedaleko Prahy. Dva lidé kvůli neopatrnosti při stahování zajíců ulovených u Mochova onemocněli.
 Státní veterinární správa vyhlásila ochranné pásmo v devíti obcích okresů Praha-východ a Nymburk. Zajíci ulovení v katastru obcí Mochov, Kozovazy, Záluží, Čelákovice, Sedlčánky, Císařská Kuchyně, Vykáň, Bříství a Přerov nad Labem se nesmějí dostat do prodejen a restaurací, myslivci je mohou konzumovat jen na vlastní nebezpečí sami.
 "Největší nebezpečí hrozí při manipulaci se syrovým masem. Už ale při desetiminutovém zahřátí na 70 stupňů Celsia je pokrm neškodný," říká ředitel středočeské krajské veterinární správy Zdeněk Císař. Až do konce roku 2008 budou muset všechny kusy ulovené zvěře z označeného území procházet veterinárními testy.
 "Kromě zajíců jsou k nákaze náchylní i ostatní hlodavci. Bohužel je nemoc přenosná i komářím bodnutím," dodává Císař.
 V Přerově nad Labem se epidemie objevila už v 60. letech, kdy onemocnělo kolem 20 lidí. Nemoc se u člověka projevuje různě - od příznaků obdobných chřipce, přes zduření mízních uzlin až po atypické záněty plic.

Regionální mutace Právo - Praha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.