Přihlásit

Británie: nové ohnisko slintavky a kulhavky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V hrabství Surrey jižně od Londýna pokračuje vybíjení stád * Zákaz vývozu až na půl roku

V Británii se objevilo už druhé ohnisko výskytu slintavky a kulhavky. Podle vlády jde o farmu ležící pouhé tři kilometry od vesnice Wanborough v jihoanglickém hrabství Surrey, kde byla minulý čtvrtek nemoc poprvé diagnostikována. Nové ohnisko se sice nachází v desetikilometrovém ochranném pásmu, vytvořeném okolo první farmy, nový nález ale zmařil naděje na včasné podchycení nebezpečné epidemie.

Farmáři se děsí dopadů nemoci

"Testy na odebraných vzorcích, provedené v noci z pondělí na úterý, potvrdily i na další farmě slintavku a kulhavku," uvedl britský ministr životního prostředí Hilary Benn. Současně informoval, že i na této farmě se neprodleně začne s vybíjením stáda o asi 50 kusech dobytka.
"Farmáři v okolí mají hrůzu, jak to dopadne s jejich stády. Život na statcích se úplně zastavil," řekl Laurence Matthews, který vlastní pozemky v místě druhé nákazy.
 Příčinu propuknutí nákazy britské úřady intenzívně zkoumají. Veterinární experti zjistili, že kmen viru zachyceného minulý týden na farmě u Wanborough byl stejný, s jakým se pracovalo v sedm kilometrů vzdálené laboratoři v Pirbrightu, která vyrábí vakcíny proti této nemoci.
 Podle BBC experti zkoumají, zda v laboratoři správně fungovaly vzduchové filtry. Zvažuje se také možnost, že se o propuknutí nemoci přičinily povodně. Farmáři včera rovněž kritizovali převoz zabitých zvířat do vzdálené kafilérie v hrabství Somerset, kterým by se mohla nákaza rozšířit i do dalších částí Anglie.
Evropská komise v pondělí Británii oficiálně zakázala vývoz živých zvířat, čerstvého masa a mléčných produktů. Do objevení kulhavky a slintavky přitom tato země týdně vyvážela maso a hospodářská zvířata v hodnotě asi 15 mil. liber (přes 620 mil. Kč). Do ČR ale žádné britské maso nešlo.
 Podle veterinářů je masové vybíjení dobytka v případě slintavky a kulhavky nevyhnutelné. Jde totiž o velmi nebezpečnou nákazu, která se šíří i vzduchem a nejde jí spolehlivě zabránit jinak než likvidací stáda.
 Británie teď zvažuje, že by mohla přikročit i k očkování stád v celém regionu kolem postižené oblasti. Pokud by tak ale učinila, musel by se britský vývoz masa zastavit na celých šest měsíců.

Foto popis: Zaměstnanci kafilerie převážejí mrtvou krávu na farmě u východoanglického Guildfordu.
Foto Autor - Foto Reuters - Dylan Martinez

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.