Přihlásit

Při jednání o nové koalici v Německu přišla řeč i na vlky (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kromě migrace, zdravotnictví, daní či reformy Evropské unie se zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) zabývali při jednání o nové německé vládě i vlky. Šíření těchto psovitých šelem na území Německa chtějí do budoucna lépe kontrolovat a lépe chránit hodlají před jejich útoky i domácí zvířata, informovala dnes agentura DPA. Návrat vlků do německé přírody ochranáři zaznamenali v roce 2000. Nyní jich v Německu žije odhadem kolem 500.
"Musíme šíření vlků řídit, nestandardně se chovající vlky musíme důsledně kontrolovat, plašit a v případě potřeby i střílet, abychom zabránili tomu, aby si zvykali na lidi," uvedl vyjednavač SPD a ministr životního prostředí spolkové země Dolní Sasko Olaf Lies.
Podle návrhu koaliční dohody je třeba pokračující rozšiřování vlků na německém území "rozumně řídit". "Bezpečnost lidí má nejvyšší prioritu," stojí rovněž v dojednaném kompromisu. Zlepšit by se podle jednajících stran měla také ochrana domácích zvířat, aby se nestala vlčí kořistí.
Vlci byli na území dnešního Německa prakticky vyhubeni v polovině 18. století. Přítomnost jejich smečky prokázali biologové opět až v roce 2000. Od té doby se počet dospělých vlků zvýšil zhruba na 150 až 160, celkem i s mláďaty by se ovšem na území Německa mohlo pohybovat až pět set těchto psovitých šelem, a to především v severních spolkových zemích. Kvůli jejich rostoucímu počtu se vlci stále častěji dostávají do konfliktu s člověkem - napadají ovce, krávy, ale i další domácí zvířata.
Například v úterý agentura DPA informovala, že na území vojenského cvičiště Horní Lužice, které leží u polských hranic asi 70 kilometrů severně od Liberce, zřejmě vlk zabil loveckého psa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.