Přihlásit

Myslivečtí autoři jednali v Jeseníkách (Haló magazín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klub autorů Českomoravské myslivecké jednoty vznikl před více než rokem jako nejmladší ze zájmových klubů této organizace. Jeho cílem je sdružovat autory myslivecké literatury, dramatiky, hudební tvůrce, ale i kreslíře a malíře, navazovat na tradice autorské tvorby spojené s myslivostí a rovněž vyhledávat nové talenty a propagovat myslivost a aktivní ochranu myslivosti mezi laickou veřejností, zejména mládeží. V současnosti klub sdružuje více než tři desítky autorů a rozvíjí aktivní publikační, výstavní a propagační činnost. Na samém prahu prázdnin se jeho členové sešli v centru Jeseníků, v lázních Karlova Studánka, na svém historicky druhém klubovém setkání s veřejností.  Tradice setkávání

Společná setkávání, zprvu jen mysliveckých spisovatelů, začala na sklonku devadesátých let společnou akcí v oboře Klokočka na Mladoboleslavsku. Na tuto akci pak navázala schůzka autorů spojená s besedou, prodejem knih, autogramiádami a dalšími kulturně společenský mi akcemi v Pachrově mlýně nedaleko Želetavy či podobná akce v Halenkovicích u Zlína. Po vzniku Klubu autorů ČMMJ počátkem loňského roku se historicky první klubové setkání konalo v Jaroměřicích u Jevíčka. Tam byla akce okořeněna okresními zkouškami loveckých psů regionu Svitavy, křtem dvou nových knih, ale také mimořádně zdařilou Svatohubertskou mší v Loretánské kapli barokního poutního areálu na Kalvárii či koncertem loveckých trubačů z Přerova, jednoho z nejlepších těles svého druhu na světě. Besedy se spisovateli, autogramiády a dalších veřejných akcí se v Jaroměřicích zúčastnilo před rokem na osm set lidí!

Čarovné lázně

Místo setkání je zpravidla spojeno s místem bydliště či působení některého z autorů, který se současně stává hostitelem svých uměleckých kolegů. A tak není divu, že další setkání zamířilo do Karlovy Studánky, kde žije a pracuje mimořádně plodný autor a znalec jesenické přírody Ota Bouzek. Ten na počátek léta připravil pro téměř dvě desítky autorů zajímavý program v prostředí čarovných lázní. Spisovatelé, výtvarníci, ale i filmaři a fotografové měli možnost se seznámit s jejich bohatou historií a také absolvovat některé z lázeňských procedur. Průvodcem jim byl člověk nejvíce zasvěcený, primář a ředitel Státních lázní Karlova Studánka MUDr. Josef Brabec.
Pochopitelně nemohla chybět beseda s lázeňský mi hosty. I když byla původně plánována na půldruhé hodiny, protáhla se o celou hodinu. Tak velký byl zájem nejen o vyprávění příhod z lesa a o zvěři či příhod spojených s konkrétní autorskou činností, ale třeba také o ukázku vábení jelenů! Byl to podařený večer, kterého se zúčastnila stovka spokojených posluchačů.
Na závěr setkání si autoři prohlédli zdejší dřevěnou kapli svatého Huberta a absolvovali výšlap na nejvyšší horu Moravy Praděd a "sešlap" romantický m údolím Bílé Opavy. Neopomněli se zastavit na pracovišti Horské služby na Ovčárně, kde je její náčelník seznámil s historií i současností záchranářské práce v této části Jeseníků.

Knihy, výstavy, besedy

Dnes jsou již autoři ve svých domovech a v jejich pracovnách vzniká další z populárních antologií myslivecké literatury Myslivecká vyznání 2007, což je sborník prací autorů, kteří se zúčastnili toho či onoho klubového setkání. A co víc, vznikají nové tituly myslivecké literatury, plány na výstavy, probíhají besedy s veřejností a počátkem školního roku autoři samozřejmě zamíří do škol za dětmi. Někteří spisovatelé se aktivně zapojí do přípravy nového televizního magazínu s mysliveckou tematikou, který nepřímo naváže na dřívější populární Lovy beze zbraní a jehož pilotní program by se na televizní obrazovce měl objevit šestého prosince.

Pro úplnost dodejme, že další klubové setkání členů Klubu autorů Českomoravské myslivecké jednoty se uskuteční v polovině příštího roku na Kokořínsku.

Foto - autor

Oldřich KOUDELKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.