Přihlásit

Výlet do míst, kde kdysi běhala liška Bystrouška (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mohelnice - Příběh nezbedné lišky Bystroušky, kterou při svých toulkách lesem našel a vzal do zajetí revírník Gustav Kořínek, znají díky povídkám Rudolfa Těsnohlídka a opeře hudebního skladatele Leoše Janáčka lidé po celém světě. Při pěším středně náročném výletu žadlovickým lesem na Mohelnicku až ke střítežské myslivně, ve které kdysi revírník Kořínek pobýval, se výletníci projdou po polních a lesních cestách krajem, kde kdysi liška Bystrouška se svými liščaty běhala.
 Pěší turisté mají na výběr dvě cesty, po kterých se mohou vydat. Pokud mají na putování celý den, mohou začít v Paloníně, Lošticích a Žadlovicích, kde si mohou prohlédnout místní barokní zámek nebo se projít rozlehlým parkem s rybníkem. Odtud je červená turistická trasa lesním terénem zavede do Svinova, Zavadilky, Vacetína a cíle našeho putování - střítežské myslivny a ke kapličce Panny Marie. Stezka, která měří téměř třicet kilometrů, vede dále do Veselí a napojuje se přes Bezděkov na obci Doly. Odtud už je to do Loštic údolím řeky Třebůvky jen kousek.
 K dispozici je ale i kratší a pohodlnější varianta, která nezabere víc než dvě hodiny. Turisté se dopraví autem z Loštic přes Svinov, Zavadilku a Vacetín až do Veselí u Mohelnice. Tady můžou zaparkovat a vydat se po červené rovnou do Stříteže. Trasa je dlouhá jen šest kilometrů a vede nejdříve polní cestou. Za chvíli se ale zanoří do hlubokého lesa a začne mírné stoupání, při němž minete roubený krmelec a vstoupíte do lesní obory. Příjemná vycházka po chvíli končí u střítežské hájovny, kde kdysi liška Bystrouška žila. Po prohlídce myslivny se vrátíme k rozcestníku. Křížová cesta lemovaná pískovcovými sloupy s malbami loštického malíře Pavla Alexandra Taťouna dovede výletníky ke kapličce Panny Marie. Na jejím místě kdysi stávala jedle se svatým obrázkem. Poté, co tato jedle jako jediná vydržela silný vichr roku 1840 a neskácela se, lidé uvěřili v nadpřirozenou moc mariánského kultu a postavili na místě kapličku.

***

* Kudy vyrazit
středně náročná pěší túra

delší varianta
charakteristika: délka 26 km,
polní a lesní cesty s výhledem na
hrad Bouzov
trasa: Palonín - Loštice - Žadlovice
(zámek a park) - Svinov - Střítež
(kaplička Panny Marie, křížová
cesta, myslivna) - Veselí - Loštice
kratší varianta
charakteristika: délka cca 6 km,
polní a lesní cesty
trasa: Veselí - Střítež - zpět do
Veselí

Foto popis: MYSLIVNA. Cílem výletu je střítežská myslivna, kde kdysi u revírníka Kořínka liška Bystrouška pobývala.
Foto Autor - Foto - LENKA STRNADOVÁ

Foto popis: KAPLIČKA. Na místě kapličky Panny Marie stávala jedle.
Foto Autor - Foto - LENKA STRNADOVÁ

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.