Přihlásit

Myslivci vyšetří jeleny (Turnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pojizeří
Do konce letošní lovecké sezóny musejí myslivci vyšetřit jeleny na přítomnost chronického chřadnutí. Tato nemoc, jistá obdoba BSE, se v Evropě zatím neobjevila, ale všechny členské státy EU mají povinnost hlásit její nález. "Chronické chřadnutí jelenovitých nebylo dosud v Evropě zjištěno. Dosud je známo z USA a Kanady, poprvé v sedmdesátých letech u jelena wapiti a u volně žijících jelenů v USA a Kanadě, naposledy pak v roce 2006 ve dvou provinciích v Kanadě a 13 státech USA. EU nechce ponechat nic náhodě a proto nařídila provést šetření v celé EU," vysvětlil mlučí české Státní veterinární správy Josef Duben.
V České republice jsou pro monitoring určeni jelen evropský a jelenec běloocasý, neboli jelenec viržínský. Všechny kusy musejí být starší než 18 měsíců, přičemž věk se odhaduje podle obroušení zubů, zjevných znaků dospělosti, popřípadě podle jiných spolehlivých informací.
"Nejde o kroky zbytečné. O chronickém chřadnutí jelenovitých není mnoho známo, mohou onemocnět zvířata již kolem jednoho roku, ale i starší než 13 let, přičemž nejčastěji mezi 3 až 4 roky. Navíc v Evropě toto onemocnění dosud nebylo zjištěno. Právě, aby se potvrdilo, zda jde či nejde o problém pouze Severní Ameriky, rozhodla se komise provést v EU zmíněný monitoring," zdůraznil Josef Duben.

(tom)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.