Přihlásit

arátor podle policie brutálně zabíjel zvířata zakázaným jedem (usti.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřičtí policisté jako první v zemi prokázali trávení volně žijících zvířat nepovoleným jedem karbofuranem. Z tohoto činu obvinili padesátiletého preparátora z Úštěcka. Zvířata podle kriminalistů před smrtí velice trpěla, po požití jedu umírala v bolestech a křečích.

"Obviněný od konce roku 2008 až do provedení domovní prohlídky v červenci 2015 záměrně používal nástrahy, do nichž aplikoval karbofuran. Pomocí nich bylo pravděpodobně usmrceno zvlášť trýznivým způsobem několik divoce žijících zvířat jako volavka popelavá, kuna lesní či straka," upřesnil kriminalista Lukáš Dastlík.

"Na objasnění případu jsme pracovali téměř dva roky, neboť tato problematika patří mezi obtížně prokazatelné," podotkl Dastlík.

Obviněný vinu popírá, chemickou látku prý používal pouze ke své práci.  Muži hrozí až osm let vězení

Kriminalisté u něj zajistili 28,5 gramu karbofuranu, což je množství, které by zabilo sedmatřicet dospělých lidí. Informace o možném motivu obviněného ani další podrobnosti policie k případu nesdělila.

Karbofuran je vysoce toxická chemická látka, která patří mezi nejjedovatější pesticidy. "Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, což vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením," přiblížil policista.

Dříve se karbofuran používal v zemědělství jako pesticid na ochranu rostlin, od roku 2009 je v Evropské unii zakázaný.

Obviněný muž tento jed skladoval v zavařovacích sklenicích v neuzamčené skříni ve své dílně. Při domovní prohlídce policie objevila také nelegálně drženou zbraň.

"Pachatel byl obviněn z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a dále z týrání zvířat, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a nedovoleného ozbrojování," informoval Dastlík.

Obviněný podal stížnost proti zahájení trestního stíhání. Nyní se případem bude zabývat litoměřický soud. V případě uznání viny dotyčnému hrozí až osm let vězení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.