Přihlásit

Pozvání na zvěřinu z čívického panství (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Foto - Romantický Zámeček Čívice je na trase Pardubice - Kolín ukryt ve Starých Čívicích v zámeckém parku u sousedící daňčí obory. Naším hostitelem v tomto rodinném penzionu a jeho restaurantu byl manažer Leoš Staněk. V sobotním vydání jsme vám představili širokou paletu možného využití času v tomto krásném prostředí.
"Kuchyň opět otevřeme tuto sobotu. V pracovních dnech znovu nabídneme obědové menu, které bude obsahovat tři hlavní jídla, z nichž jedno je vegetariánské. Polévku si zákazníci mohou vybrat podle vlastní chuti. Stejně tak si u nás hosté mohou k různým příležitostem objednat i další pokrmy, například zvěřinové hody, různě grilovaná masa a podobně," řekl nám Leoš Staněk.
"Tu počíná se spis o krmích rozličných," zní úvod stálého jídelního lístku, který uvádí předkrmy. Najdete mezi nimi třeba jemný tataráček z norského lososa se zakysanou smetanou servírovaný na křehkém toastu, ale i domácí jitrničku pečenou na sádle.
Pokud se do penzionu Zámeček Čívice vydáte jako neúspěšní houbaři, pak si tu můžete objednat smaženici z lišek a hříbků a uspokojit touhu po houbách, s nimiž příroda o letošních prázdninách tolik škudlila.
Stálý jídelní lístek, který je "ochucen" zajímavými citáty, pamatuje také na dětské strávníky. Najdete v něm rovněž bezmasé pokrmy a těstoviny. Rybí nabídka obsahuje pochoutky z našeho domácího pstruha, ale třeba z norského lososa. Drůbeží maso je nabízeno spolu se "zvěřinou čívického panství": vedle klasického kuřecího masa tu najdete nejen kachní nebo bažantí speciality, ale také třeba jelení steak podle pytláka z obory servírovaný na smetanovém ragú z hříbků a divokých lišek.
Mezi místními specialitami mě zaujal pokrm s názvem Špalíčky srnčího hřbetu v kabátku z anglické slaniny servírované v jemné staročeské omáčce se smetanou. Pokud budete chtít pohostit své nejbližší, můžete si den předem objednat pečenou staročeskou kachnu, pečenou husu s mandlemi anebo pečeného králíka na ohni.
Přitažlivý je ale také výběr ostatních druhů mas, pro jednotlivce i pro více osob. Ostatně vybírat si dobře můžete i mezi přílohami.

VÁCLAV ZÁLEŠÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.