Přihlásit

Stezka láká veřejnost (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naučná stezka a také prameny se setkávají se stále větším zájmem.

Zákupy
Naučná stezka, která začíná u základní školy v Zákupech a pokračuje lesními cestami do všech koutů v okolí Zákup je pro veřejnost stále větším lákadlem. Na této stezce si každý návštěvník najde to své.
K vidění jsou zde například boží muka se sv. Hubertem, patrona myslivců. Jejich rekonstrukce stála na počátku vybudování naučné stezky okolím Zákup. Její návštěvníci se díky informačním tabulím dozvědí mnoho informací týkajících se okolní přírody, a to jak fauny tak flóry. "Tato stezka vede také v blízkosti školy, kde byl vytvořen přírodopisný areál s tabulemi, které umožňují výuku žáků přímo v přírodě," řekl jednatel společnosti Městské lesy Česká Lípa, s. r. o., Josef Jirotka. "Tuto stezku využívají vyučující jak na prvním, tak druhém stupni základní školy. Pokud se cokoliv v jakémkoliv předmětu váže k této stezce, vyráží vyučující s žáky do terénu a učí se vše přímo na místě. Jsem zastáncem toho, že příroda je nejlepší učebnicí a my využíváme možností, které tato stezka skýtá měrou vrchovatou," uvedl učitel základní školy v Zákupech Jiří Jech. Naučná stezka oplývá nejen přírodními, ale i historickými zajímavostmi. Návštěvníci si mohou prohlédnou kapličky zasvěcené svatým nebo se také napít ze tří pramenů, které jsou si navzájem co do vzdálenosti velmi blízké. Jeden z pramenů, pramen Všech svatých, se stal velmi vyhledávanou zastávkou nejen turistů a cyklistů, ale i motoristů, kteří na Zákupsko přijíždějí právě kvůli němu a čerpají si vodu do zásoby například i do plastových kanistrů. Všem návštěvníkům jsou na celé stezce, která je dlouhá 4,7 kilometru k dispozici lavičky a také lávky a mosty. Do centra pozornosti se stezka dostane při zákupských slavnostech.

LENKA JAROLÍMKOVÁ

Foto - VEŘEJNOST STEZKA LÁKÁ. Dnes a denně přicházejí na stezku vedoucí v okolí Zákup turisté i milovníci přírody. Tuto cestu využívají také žáci zákupské základní školy, kteří sem přicházejí v doprovodu učitelů a probíranou teorii si mohou ověřit i v praxi.
Foto Deník/Lenka Jarolímková

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.