Přihlásit

Množství zvěře je třeba citlivě regulovat (Karvinský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Havířov
Myslivcům nadchází období, kdy musí vyhodnotit pro regulaci stavů škodnou i neškodnou zvěř. V příměstských lesích v okolí Havířova se například přemnožily lišky, které jsou právě škodné. Co vše musí vedoucí svých revírů na podzim obstarat, objasnil Deníku hospodář havířovského mysliveckého sdružení Jiří Mokrý.

Která zvířata se nacházejí v našich lesích?

"Jsou to například zajíci, bažanti, srny, lišky a zaznamenali jsme stopy divokých prasat. Právě liškynámletos dělají trochu problém. Když se přemnoží, je to škodná zvěř. Neživí se jen mršinami, ale rády likvidují zajíce a mladé bažanty, které pracně a uměle vysazujeme. Již jsme zneškodnili sedm lišek a stejný počet bychom ještě chtěli ulovit."

Jak uměle odchováváte bažanty?

"Koupili jsme 200 kusů jednodenních bažantíků. Vždy 25 mláďat jsme dali pod jednu náhradní matku slepici, která se o ně starala. Každá měla tři metry čtvereční velkou voliéru, kde je kvočna učila jíst, nebo si dávat pozor na dravce. Nyní mají mláďata deset týdnů amy je budeme vypouštět do lokalit Bludovic, Životic a také Datyní. Je důležité, aby samice přežily do jara a pak přivedly v přírodě na svět mladé. Lišky jsou právě ty, které si pochutnávají na těchto vypuštěných mláďatech."

Jak se tedy reguluje odstřel bažantů?

"Je asi třeba lidem říct, že se regulovaně likvidují jen bažantí kohouti. Slepice se nesmí střílet. Najednoho kohouta musí připadat 6 až 8 slepic."

Podle jakého klíče ale víte, kolik jich je?

"Naše lesy, o které se staráme, mámerozdělené do 11 úseků, kdy každýmázhruba sto hektarů. Oty se stará vždy jeden vedoucí a pomocník. Ti mají za úkol pozorovat a sčítat zvěř, také starat se o dokrmování a údržbu krmelců a posedů. Údaje se pak vyhodnotí a na podzim se naplánuje regulace veškeré zvěře. Neděláme to proto, jak si někteří myslí, abychom si zastříleli, ale bez těchto opatření by vzniklo mnohemvětší zlo."

Kdy a jaké máte naplánované hony?

"Veškerá regulace se bude odehrávat v listopadu a prosinci, kdy je naplánováno pět honů na drobnou zvěř. Budou se střílet zajíci, kohouti a lišky. Co se týká optimalizace srnců, tak jsme zatím ulovili dvanáct kusů a pro optimalizaci zbývají už jen dva. Prasata jsou zatím u nás jen ojediněle."

Dělají vám problém pytláci a vandalové?

"Ano, to je pro nás hodně velký problém. Nacházíme uhynulá zvířata v nastražených okách nebo přichystaná oka. Také se stává, že zjistíme, že uhynulá zvěřmáv sobě střelu z malorážky. To znamená, že se jedná o pytláka, jelikož střílet z této zbraně je zakázané."

BÁRA KELNEROVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.