Přihlásit

Myslivci se ucházeli o čtyřky (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrdějovice
Několik desítek členů mysliveckých sdružení v rámci Okresního mysliveckého spolku Č. Budějovice se v sobotním dopoledni sešlo u Hrdějovic. Konaly se tady podzimní zkoušky lovecké způsobilosti psů.
Mezi muži v zelených kamizolách se našlo i několik žen. "Chodím střílet pravidelně drobnou a pernatou zvěř. Je to kvůli psům, aby byli lovecky využití," řekla osmadvacetiletá Jana Johaníková z Českých Budějovic, která přijela s fenou anglického setra a psů má celkem sedm.

Aport na výstřel

Po vylosování čísel vyrazily skupiny myslivců do polí. S nimi se nesly i úlovky, připravené jako budoucí aporty. "Máme tu divokou kachnu, bažanta a zajíce. Rozhodčí je vyhodí do terénu, lovec vystřelí a pes musí zvěř dohledat a přinést," vysvětlil postup jedné ze zkoušek Štefan Hrušovský, který aporty připravoval se svým kolegou Františkem Bromem.
První disciplínou ve skupině, která se vydala do pole u zdejší keramičky, bylo slídění. "Hodnotí se nos, hlasitost, stopa živé zvěře, chování po výstřelu," vypočetla mimo jiné myslivcům rozhodčí Irena Erhartová. Například hlasitost znamená, že pes, poté co narazí na stopu, oznámí to svému vůdci štěkotem a pak má o sobě "dávat vědět" při sledování stopy. "Každý pes hlásí jinak, některý štěká hlasitěji, jiný jen ňafá," zmínil na náš dotaz druhý rozhodčí Jan Erhart.

Šlechtická jména

"Jiří Němec, Xantos Xerom z Rajšlu," zahlásil se předpisově lovec s číslem jedna ze skupiny a jeho anglický špringeršpaněl začal s příkladným úsilím práci. S čenichem u země pročesával nízkou trávu jakoby v osmičkách před svým pánem. Při podobných akcích ale není nouze o překvapení. "Přes pole projde třikrát dvacet lidí a po čtvrté jim najednou vyběhne zpod nohou zajíc," poznamenal Josef Erhart. Rozhodčí připomněl i to, že pes má rozeznat stopu nebo úkol honit zvěř na viděnou. Jednou prý na zkouškách měl pes běžet za vlečkou - taženou návnadou, ale chytil stopu zajíce a vyrazil raději za ním. Zajíce sice prohnal, ale z vlečky inkasoval nulu. Lovecké zkoušky slouží hlavně pro chovatele. "U manželky se na rodiče nikdo neptá, ale psa sledují do čtvrté generace," usmál se Jiří Vorel z Č. Krumlova, který na zkoušky provázel kamaráda.
Myslivecká latina tentokrát nikomu nepomohla. Rozhodčí hodnotili na stupnici od nuly do čtyřky předvedené výkony a kdo neprošel, tomu nezbývá než se pokusit o reparát.

Foto - ZKOUŠKY PROVĚŘILY VŠECHNY. Podzimní myslivecké zkoušky lovecké způsobilosti se konaly v sobotu v Hrdějovicích u Českých Budějovic. I v podmračeném počasí se zúčastnili myslivci a jejich čtyřnozí pomocníci z celého bývalého okresu.

Foto Deník/Edwin Otta

EDWIN OTTA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.