Přihlásit

Téma: Myslivost v měsíci září (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci začínají s přikrmováním spárkaté i drobné zvěře jadrnými krmivy a krmitelnými zemědělskými a potravinářskými odpady.
Je nutno dbát na kvalitu předkládaného krmiva, protože případné zaplísnění značně snižuje efekt přikrmování a může až ohrozit zdraví zvěře. Umístění krmelců je nutno měnit v návaznosti na plochy oseté ozimou řepkou, aby vhodným přikrmováním bylo možné eliminovat hromadné úhyny zvěře vysokou konzumací řepky.

Pomoc zemědělců

Je nutno pravidelně kontrolovat stav přikrmovacích zařízení a průběžně provádět opravy. Projevy vandalizmu jsou velmi časté, myslivcům ničí napajedla a krmelce. Bio -pásy na polích nyní po žních přinášejí užitek zvýšením úživnosti honitby.
Myslivci žádají zemědělce o využití nepravidelných okrajů velkých pozemků pro osetí bio - pásy pro zvěř. Na polích vzchází ozimá řepka, probíhá seťová orba pro ozimé obiloviny, také setí ozimého ječmene, později pšenice, žita a tritikale.
Sklízí se sója, slunečnice, brambor a kukuřice na siláž. V lesích probíhá asanace stromů v polomech či stromů napadených kůrovci a podzimní výsadby. Od poloviny září je jelení říje, která vrcholí na svátek sv. Václava.

Nejvyšší čas na příkrm zvěře

V září myslivci již musí začít s přikrmováním zvěře. Jak tvrdí stará myslivecká zásada "poslední snop z pole, první zrno do zásypů", tedy s přikrmováním začít hned po sklizni obilnin. Kombajny rychle sklidí obilní pole s malými ztrátami, okamžitě následuje podmítka či orba. Pole se tak z vysoce úživného prostředí před žněmi rychle proměňují na suchou potravní poušť, kde zvěř nemá prakticky žádný zdroj potravy ani vody. Po žních je nutno začít s přikrmováním srnčí zvěře jadrnými krmivy, zejména v polních honitbách.
Současně probíhá kontrola technického stavu přikrmovacích zařízení a rovněž je nutno zkontrolovat umístění krmelců v návaznosti na plochy oseté ozimými obilovinami a hlavně ozimou řepkou.
O novém umístění krmného zařízení se musí uživatel honitby dohodnout s majitelem pozemku, což je nejenom slušnost, ale i povinnost vycházející ze Zákona o myslivosti, který garantuje v tomto směru práva majiteli pozemku. Je nutno dbát na to, aby byl v honitbě nejméně 1 krmelec na 5-10 kusů spárkaté zvěře a 1 krmné zařízení pro drobnou zvěř na 10-15 kusů.
Pro srnčí zvěř, která je teritoriální, by měla být krmná zařízení rozmístěna pravidelně po honitbě. Pro tlupní druhy zvěře se vyplatí vybudovat soustředěná krmeliště.

Umístění krmného zařízení

Krmné zařízení by mělo být umístěno na suchém místě s dobrým rozhledem pro zvěř (aby dokázala včas zjistit nebezpečí a v klidu uniknout); v klidové zóně (v dostatečné vzdálenosti od hlavních silnic a železnic - odlákání zvěře pro snížení střetů s dopravními prostředky), nejméně však 100 - 200 m od mladých lesních porostů (snížení škod na mladých porostech). Pak se zvěř cítí bezpečněji a častěji navštěvuje krmná zařízení.
V září myslivci začínají přikrmovat také bažanty. To se provádí doplňováním přiměřeného množství jadrných krmiv a obilních odpadů do "zásypů", což jsou zastřešené plochy 2x2 metry, ve kterých je předkládané krmivo chráněno před zaplísněním. Je nutno krmit tak, aby bažanti nalézali potravu na více místech. Pokud bažanti nenaleznou ve svém okolí dostatek potravy, vydávají se potravu hledat. Pro myslivce to není žádoucí, neboť dochází k rozprchávání bažantů do volné krajiny, kde jsou ohroženi hlavně predátory a vlivy civilizace.

Informace o přikrmování

V tomto měsíci se začínají rozpadávat rodinná hejnka a hlavně bažantí kohouti odcházejí hledat nová stanoviště.
Je nutno doplnit také všechna slaniska kusovou krmnou solí. Detailní informace o přikrmování lze čerpat z publikací, které soustřeďuje odborné knihkupectví myslivosti v Seifertově ulici v Praze.

Foto - TROUBÍCÍ JELEN. V polovině září začíná jelení říje. O této myslivecké události se dočtete ve vašem Deníku příští středu.
Foto - Jiří Šilha

BIOPÁS. Správně provedený biopás je umístěn v okolí remízků, vodotečí či lesa Zvěř na nich nachází potravu po sklizni obilnin z polí.
Foto a text: Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.