Přihlásit

Ochránci přírody odchytávali fretky (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Nanedostatek práce si v těchto dnech rozhodně nemohou stěžovat rokycanští ochránci přírody. Členové ZO ČSOP Rokycany několikrát denně řeší nejrůznější případy.
"I přesto, že pomalu nastává podzim, výjezdů za zvířecími pacienty neubývá. Nejsou to ani tak u nás volně žijící živočichové, ale spíše utečenci z chovů," informoval nás Pavel Moulis, šéf rokycabských ochránců. Kromě hadů, pavouků, papoušků či želv pravidelně vyjíždějí i za odchyty fretek.
"Fretka je zdomácnělým druhem tchoře tmavého. Původně ji lidé využívali k chytání myší, v myslivosti k lovu králíků nebo k protahování lan dlouhým potrubím. Dnes se fretky chovají především jako domácí mazlíčci, neboť jsou oblíbenými společníky pro svou milou a hravou povahu," představil Pavel Moulis tento živočišný druh. "Pokud si pořídíte fretku, počítejte s tím, že se o ni budete muset starat následujících zhruba deset let. Než se tedy tak rozhodnete, zvažte všechna pro i proti a uvědomte si, jakou na sebe berete zodpovědnost, neboť se jedná o živého tvora vyžadujícího každodenní péči. A to si ne všichni uvědomují. Pak se občas může stát, že jim buď uteče nebo je záměrně vypuštěna do přírody. Pomineme- li všechny právní aspekty, je potřeba si uvědomit, že volným vypuštěním do přírody jste zvíře odsoudili k smrti. Buď tím, že je někdo zabije, nebo, že postupně zahyne hlady, neboť se nebude moci o sebe postarat," upozorňoval odborník. O víkendu řešili rokycanští ochránci přírody odchyt dvou fretek. Jedna se dostala do objektu Ústavu sociální péče v Liblíně, druhá pak do objektu soukromé firmy přímo v Rokycanech. "Díky spolupráci s občany se obě fretky včas a bez újmy na zdraví dostaly do záchranného centra, kde čekají na své majitele, neboť se mohlo stát, že díky své všetečnosti či nepozornosti chovatele utekly. Rádi je tedy předáme majitelům, případně jiným zájemcům o chov těchto krásných malých šelmiček. Kontaktní telefon stanice je 371 722 686 nebo 603 239 922," ujistil Moulis.

Foto - FRETKY POSTRÁDAJÍ MAJITELE. Rokycanští ochránci přírody o víkendu odchytli v Liblíně a Rokycanech dvě fretky.
Foto - Pavel Moulis

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.