Přihlásit

Šachové figurky řezané na míru (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šachové figurky se dají koupit v různých podobách i velikostech. Ale ty dřevěné od Aleše Turnera jsou jiné. Ruční práce jim vdechla jedinečnost, neopakovatelnost a duši. A vůbec nevadí, že se na šachovém poli proti sobě staví Vikingové s Římany. Zakázka šachových figurek není běžnou záležitostí ani pro řezbáře, respektive truhláře. Schodiště, židle, stoly, kostelní lavice, dřevěné obložky dveří..., to ano. Ale i každý kousek nábytku či obložení chce své, a tak ze dřeva vystupují různé motivy, podle toho, k čemu výrobek poslouží. Právě ty ukazují na zručnost svého tvůrce. Aleš Turner má s podobnou prací ve své dílně v Mýtě na Tachovsku bohaté zkušenosti.
 Tvrdí o sobě, že je především truhlář. Řezbářství je pro něj potěšení a jakási třešinka na dortu, navíc ukrajovaná rodině z času volna. Šikovné ruce se ale nezapřou a zakázky se jen hrnou. Jeho dřevěné výrobky zdobí náměstí v Tachově, najdete je v Táboře, Písku, Mariánských Lázních, Plané, Stříbře, Karlových Varech, ty jemnější, řezbářské, už přelétly moře, do Kanady a Perského zálivu.
 "Nejraději dělám myslivecké náměty," přiznává se ke své slabosti v řezbařině, sám nimrod. Hlavně figurální řezbu jelenů a srnců, hluboké reliéfy, tedy řezání do plochy. "Každá nová zakázka je výzva, čím složitější, tím větší, a poté určité uspokojení," dodává. A co mu udělá největší radost? Když je zákazník spokojen a přijde s ještě lepší zakázkou. Teď se chystá na další dvě sady šachových figurek.

Regionální mutace Právo - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.