Přihlásit

Nálety špačků (Aha!)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BLATNICE (rh)
Bezesné noci a nervy na dranc mají v těchto dnech vinaři na Zlínsku. Nastalo totiž období špačků. Hejna těchto opeřenců se slétávají na vinohrady a působí škody v milionech korun.
Za dravé nálety špačků na vinohrady mohou sklizená pole. Kukuřice i obilí jsou už dávno v sýpkách, a tak ptákům nezbývá, než se porozhlédnout po jiné potravě. "V roce 2002 mi sezobali během pár hodin víno za 400 000 korun," stěžuje si vinař František Polehňa z Blatnice. "Ale už jim nic nedaruji. Patřičně jsem se vybavil!" Před vchodem do jeho sklepa se blyští propanbutanová děla. "Fungují dokonale. V minutových intervalech vystřelují a špačci jsou rázem pryč," tvrdí.
"Ale kombinuji to ještě se zvukovým plašičem. Ten pouští nahrané zvuky naříkání špačků v zajetí a zvuky dravců."
Pro většinu vinařů jsou ale tyto přístroje příliš drahé. Tradiční vinařské obce na Slovácku tak v boji proti špačkům nasazují ještě jednu "zbraň" - myslivce. V Blatnici teď začali chodit ve dvoučlenných hlídkách. Minimálně na tři týdny budou mít práce víc než dost.
"Teď je to nejhorší období, kukuřice je většinou sklizená, a tak se špačci už zaměřují prakticky výhradně jen na hrozny. My je sice trefíme málokdy, ale občas přece a oni si to pamatují a tam, kde jsme po nich stříleli, už nepřiletí," řekl myslivec Ondřej Pospíšil. O tom, že drobné ptactvo může být i nebezpečné, ví své vinař Karel Světlík.
"Jednou jsem přišel na vinohrad a vidím, že tam mám celý mrak špačků. Skočil jsem mezi keře a začal do nich mlátit kabátem," vzpomíná Světlík. "Ty potvory se ale vůbec nebály, a naopak na mě nalétávaly jako v nějakém hororu."
Vinaři, kteří ještě nezačali s vinobraním, vědí, že následující dny budou rozhodující, a kvůli vínu jsou ochotni udělat prakticky cokoliv.

Foto - Špačci dokáží během chvíle zlikvidovat úrodu za statisíce.

(rh)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.