Přihlásit

Zvěř je vidět blízko domů, chat i chalup (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
Myslivci se v poslední době dostávají do sporů s chataři a chalupáři.
Ti je kritizují za málo intenzivní lov zvěře a časté poškozování zahrad a zahrádek zvláště v příměstských oblastech. "Myslivci zde však mají velmi omezené možnosti lovu. Jsou omezováni zejména nutností dodržovat všechna pravidla bezpečnosti při lovu v těchto obydlených oblastech," informoval pověřený pracovník pro styk s médii Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Zvěř se přizpůsobuje a často místo vyhledávání tichých teritorií, přijde až do blízkosti lidských obydlí. "Toto chování lze považovat za určité přizpůsobení změněným podmínkám kulturní krajiny," pokračoval Jiří Šilha. Největší škody na zahradách způsobuje černá zvěř. Ta je sice velmi plachá a vyhýbá se kontaktu s člověkem, ale zároveň je velmi dobře přizpůsobivá.
Lovem lze regulovat počty volně žijící zvěře na optimální úroveň ve vztahu k okolnímu prostředí a také zájmům člověka. V některých oblastech je lov velmi omezen také z důvodů hojné turistiky a častého rušení zvěře.
Případné spory je možné řešit domluvou, ke které dává dostatečné prostředky nový zákon o myslivosti.

(luk)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.