Přihlásit

Fingoval nehodu. Usvědčila ho srst (Týdeník Klatovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Když fingoval dopravní nehodu se srnou, po níž měl narazit do stromu a rozbít tak své Audi A8, zašel Miloslav Steinbrücker (40 let) z Blížejova na Domažlicku dokonce tak daleko, že na auto nalepil srnčí chlupy. Byť to bylo rafinované, odborníci z kriminalistického ústavu podvod odhalili. Zjistili totiž, že chlupy nepocházejí ze živého zvířete a že jde o letní srst, přestože nehoda se stala v zimě. Teď za to Steinbrückera potrestal klatovský soud.
Steinbrücker se podle obžaloby pokusil podvodem získat pojistné plnění z havarijního pojištění svého vozidla Audi A8, když oznámil své pojišťovně, že 17. 2. 2016 mu neočekávaně vběhla na silnici u Balkov na Klatovsku srna před auto a on pak narazil se svým Audi A8 čelně do vzrostlého stromu, čímž mu vznikla škoda ve výši nejméně sto tisíc korun. Peněz, které po pojišťovně požadoval, se ale nedočkal. Odborníci totiž odhalili, že nehoda se v žádném případě nemohla stát tak, jak ji popsal. Soudní znalec z oboru dopravy konstatoval, že událost nese charakteristické znaky fingované dopravní nehody a že výpověď řidiče je technicky nepřijatelná. Odborníci z kriminalistického ústavu pak konstatovali, že srst nalezená na vozidle sice skutečně pochází ze srnce obecného, ovšem za prvé pocházela z mrtvého zvířete, a nikoli živého, a za druhé šlo o srst letní, přičemž v únoru by srnec musel mít srst zimní.
Steinbrücker se u soudu přiznal, že si srnu vymyslel, tvrdil však, že se nechtěl dopustit pojistného podvodu.
"Správnou příčinou bylo, že mi spadla lahev pod nohy, a když jsem se pro ni sehnul, tak jsem naboural. Nahlásil jsem verzi se srnou, protože jsem nechtěl přijít o body. Ten kus srnčí kůže jsem náhodou našel, když jsem u nehody čekal na policisty," tvrdil Steinbrücker, který soudu řekl, že už nemá žádný vůz, neboť Audi A8 prodal krátce po nehodě a prodal už i Audi Q5. Na nemovitost má hypotéku a pracuje za minimální mzdu.
Soud obžalovanému uložil roční trest, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. Zároveň mu uložil peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun. "Pokud by nebyl peněžitý trest vykonán, stanoví se náhradní trest tři měsíce vězení," konstatoval soudce Jan Kasal. Verdikt není pravomocný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.