Přihlásit

Myslivci z Dalešic mají zázemí v nové budově (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zítra proběhne od 16.00 hod. slavnostní otevření víceúčelového mysliveckého zařízení MS Dalešice, které bylo vybudováno v rámci partnerství se Skupinou ČEZ. Zařízení poskytuje veškeré potřebné zázemí pro činnost MS.
"Po dlouhých letech existence máme víceúčelovou budovu, která je i kulturním zázemím pro členy mysliveckého sdružení", sděluje předseda mysliveckého sdružení Václav Sobotka.
Doposud nemělo MS žádné prostory pro konání výborových a členských schůzí, pro organizování kulturních akcí. Proto se za podpory Skupiny ČEZ započalo dne 26. 3. 2006 se stavbou víceúčelového zařízení, a to konkrétně vyklízením prostor stávající staré budovy. Do poloviny dubna byly prováděny práce na demolici a odvozu sutě starých budov. Vlastní stavba začala dne 15. 4. 2006 betonáží základů a desky pod novou budovu. Na stavbě členové mysliveckého sdružení (dále MS) odpracovali přes 4000 brigádnických hodin a byla ukončena dne 30. 8.2007 provedením venkovních terénních úprav.
Myslivna, která je vybudována hned vedle bažantnice, ukazuje, že myslivost není jenom lov zvěře ale především, péče o ni. Jsem rád, že Skupina ČEZ a Jaderná elektrárna Dukovany mohly být nápomocny akcím, které prospívají zdejšímu životnímu prostředí a lidem, kteří zde žijí", říká tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany a vedoucí oddělení komunikace EDU Petr Spilka. Nová budova bude sloužit z části jako sklad krmiv pro bažanty, jejichž chovem se dlouhá léta MS zabývá, dále pro konání schůzí a společenských akcí. V případě zájmu bude taktéž možno využít společenské místnosti pro akce zájemců z řad veřejnosti.
Nová klubovna potěšila i obec. "Kdysi to byl nevzhledný kout vesnice. Nyní sem rád chodím," přiznal místostarosta Rudolf Špaček. Připomněl zásluhy obce. Vybudovala do lokality novou silnici, myslivcům poskytla techniku i pomoc pracovníků, které úřad zaměstnává.
Myslivecké sdružení Dalešice vzniklo v roce 1962 po schválení nového zákona o myslivosti č. 23/62 Sb. V současnosti má celkem 33 členů a hospodaří na výměře 2519 hektarů. S odchovem bažantů začalo myslivecké sdružení v roce 1965. V té době byl ještě v přírodě dostatek bažantů z divokého chovu. Odchovaní bažanti se prodávali do honiteb, kde jich byl nedostatek a také se prodávali do zahraničí, zejména do Maďarska a Rakouska.
V současné době se odchovaní bažanti vypouštějí do přírody, aby byla tato zvěř v přírodě zachována. Finanční náklady na vychování jednoho bažanta od vylíhnutí po dobu, kdy může být jako dospělý vypuštěn do přírody, činí asi 115 korun. Myslivecké sdružení Dalešice každoročně odchová asi 1500 bažantů.

Petr Spilka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.