Přihlásit

Málo sněhu: půdě chybí voda (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mírná zima přidělává starosti zemědělcům kvůli nedostatku spodní vody. Přesto věří, že se situace zlepší.

Blanensko
Krajina přikrytá sněhovými závějemi je v posledních letech vzácným úkazem. Současné střídání teplot a malé množství srážek trápí zemědělce v regionu. Půdě chybí vláha. "Problémem je nedostatek vody v půdě," upozornil předseda zemědělského družstva Agrospol Knínice Libor Dvořák.
Podobně se vyjádřil soukromý zemědělec Karel Plch z Dolní Lhoty, městské části Blanska. "Nedostatek vláhy v půdě řeším dlouhodobě. Kdyby napadlo hodně sněhu, který by pak postupně tál, bylo by to lepší," uvedl Plch.
Horší jsou však podle něj výrazné a časté výkyvy, kdy se střídají mrazy s teplotami nad nulou. Půda se zvedá a zase klesá. Tím pádem se přetrhají kořínky rostlin, které pak nedosáhnou na vláhu," upozornil zemědělec z Dolní Lhoty.
Přesto věří, že sníh ještě napadne. "Nasněžit stále může.
Dnes už každopádně nelze spoléhat jen na srážky. Je třeba mít zařízené zavlažování," poukázal Plch.

ZVÍŘATA JSOU RÁDA
Podle Dvořáka je nyní zatím brzy odhadovat, jak se počasí projeví v letošní úrodě. Doufá ale, že sklizeň příjemně překvapí.
"V posledních letech jsme zažili teplé zimy a výnosy nebyly špatné," doplnil předseda střediska.
Kvůli suchu podniklo před časem opatření i ministerstvo zemědělství. V roce 2016 vznikl fond, z něhož mohou zemědělci čerpat peníze v případě ztrát. Fungovat má do konce roku 2022 a původní balík peněz počítal se čtrnácti miliardami korun.
Mírná zima naopak vyhovuje lesním zvířatům. Mají k sehnání dostatek potravy. "Listy maliníků a ostružiníků jsou zelené. V regionu navíc nejsou zvířata, která by prospala celou zimu. Jezevec zimní spánek přerušuje a vylézá ven," přiblížil jednatel okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.