Přihlásit

Klánovický les: do hry vstoupili myslivci (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NADTITULEK: SPOR O GOLFOVÉ HŘIŠTĚ V PRAZE

Neničte nám lesy - provolávali minulý týden v pražských Klánovicích demonstranti, protestující proti zřízení golfového hřiště v této rekreační části hlavního města.

Spor, už dlouho plnící novinové stránky, se zdál celkem průzračný: ochránci lesní zeleně hájí zbytky pražské přírody vůči golfistům, kteří by kvůli sportu i byznysu pokáceli část stromů v Klánovickém lese. Jenže se ukazuje, že ve hře je někdo další. Na kus lesa číhají myslivci, chtějí tam zřídit honitbu.

"Odpůrci našeho golfového projektu tvrdí, že kvůli míčkům tam lidé budou muset chodit v helmách. Jenže teď hrozí, že budou kvůli myslivcům potřebovat neprůstřelné vesty," rozhořčuje se Monika Bažantová z představenstva společnosti Forest Golf Resort, která podnikatelský plán na golfové hřiště připravila.

Na Lesní správě Mělník, pracovišti státního podniku Lesy ČR, už žádost o zřízení honitby na 520 hektarech v lokalitě, zvané Blata, leží. Chovat i lovit v ní zvěř chce Myslivecké sdružení Šesterák. Vyhlášení honitby ale brání právě projekt golfu.

"Chceme jen navázat na tradici golfu, která v Klánovicích byla už za první republiky. Žádné velké stavby bychom tu nestavěli. Od devadesátých let až do roku 2005 nás podporovalo i zastupitelstvo Klánovic. Ale nové vedení městské části pak obrátilo," říká Bažantová. Podle ní je za změnou postoje úředníků i tlak myslivecké lobby.

Současný starosta Klánovic záměr s honitbou potvrzuje. Ale jednoznačně odmítá, že by její zřízení vadilo lidem, kteří často využívají Klánovický les k rekreaci. Potkáte tu maminky s kočárky, lesem vedou i cyklostezky, lidé tu venčí své psí miláčky.

"Ve východní části lesa už honitba je, a nikomu to nevadí," vysvětluje starosta Ladislav Hrabal.

Faktem je, že myslivci nesmí vstup do honitby lidem zakazovat. O případný zákaz musí požádat státní správu. Ale zároveň je pravda, že stotisícová Českomoravská myslivecká jednota je hodně vlivná, a zákaz vstupu do "svých" honiteb si její členové leckdy prosadit umějí. "Myslivci mohou za zraněnou zvěří vniknout i na soukromý pozemek. Mohou zastřelit psa, kterého považují za toulavého," upozorňuje Bažantová.

O tom, zda v Klánovicích golf bude, zatím rozhodnuto není. Ve vzduchu visí i otázka, kterou obě strany sporu jen naznačují: nechce protivník klánovické pozemky získat do správy proto, aby pak mohl tlačit na změnu územního plánu - a na lukrativních pražských parcelách stavět?

"Lesní správa už jednou navrhla změnu územního plánu tak, že by se na místě dala stavět ubytovací zařízení," upozorňuje Bažantová.

"To je nesmysl. Naopak provozovatelé golfu se mohou dostat do potíží - nedávný vlastník společnosti Golf Resort, firma Euroform, dokonce dluží hlavnímu městu Praha 170 milionů korun. A pak by třeba mohli řešit své problémy jiným využitím pozemků," namítá starosta Hrabal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.