Přihlásit

Recepty ze zvěřiny (Aha! magazín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fricassée ze zajíce

 POTŘEBUJETE (na 4 porce): - 1 naporcovaného zajíce - 2 cibule - 3 mrkve - 3 stroužky česneku - 2 větvičky tymiánu - 2 bobkové listy - 5 lístků šalvěje - 1 lžíci medu - 400 ml suchého bílého vína - 2 citrony - 50 ml olivového oleje - sůl - pepř

 V hrnci na zahřátém oleji osmahneme kousky masa ze všech stran. Přidáme oloupanou nakrájenou mrkev a cibuli a znovu krátce osmahneme. Přidáme koření, drcený česnek, med, sůl a pepř. Přilijeme víno, vložíme omytý citron nakrájený na čtvrtky a na středním plameni dusíme asi 1 hodinu doměkka. Podáváme s bramborami.

NÁROČNOST DOBA PŘÍPRAVY NÁKLADY 90 min

Králík po myslivecku

POTŘEBUJETE (na 4 porce): - 1 naporcovaného králíka - 1 hlavičku česneku - 200 ml bílého vinného octa - 200 ml vody - 1 větvičku rozmarýnu - 30 ml olivového oleje - 1 bobkový list - sůl

 V hrnci s olejem osmahneme kousky osoleného králíka ze všech stran. Přidáme rozpůlenou hlavičku česneku, rozmarýn a bobkový list. Restujeme asi 10 minut, potom přilijeme polovinu octa a polovinu vody, přikryjeme alobalem nebo poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 1 hodinu při 180 oC, občas podlijeme vodou. Když je maso měkké, odkryjeme alobal (poklici), zvýšíme teplotu, přilijeme zbytek octa, necháme odpařit a podáváme.

 NÁROČNOST DOBA PŘÍPRAVY NÁKLADY 80 min

Zvěřinové závitky

 POTŘEBUJETE (na 4 porce): - 4 plátky z kančí kýty - 250 g uzeného masa - 1 cibuli - 1 vejce - 1 lžičku kuliček jalovce - 1 lžičku sypkého bujónu - 150 ml kečupu - strouhanku - zelenou petrželku - hladkou mouku - olej - sůl - pepř

 Uzené maso umeleme, přidáme k němu vejce, nasekanou petrželku, rozmícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Plátky z kančí kýty lehce naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drcenými kuličkami jalovce. Na plátky rozdělíme nádivku z uzeného masa. Plátky stočíme do závitků, zajistíme je masovými sponami nebo je ovážeme nití. Závitky obalíme v hladké mouce. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na oleji. Závitky vložíme do pekáčku s cibulí a z všech stran je opečeme. Maso podlijeme trochou vody, posypeme sypkým bujónem a dusíme asi půl hodiny. Na závěr přidáme kečup a zvolna dusíme doměkka. Podáváme s rýží.

NÁROČNOST DOBA PŘÍPRAVY NÁKLADY 130 min

Jelení guláš

 POTŘEBUJETE (na 6 porcí): - 800 g jeleního masa - 200 ml červeného vína - kuličky jalovce - hrst mouky - olej - sůl - pepř NA CRČME FRAÎCHE: - 250 ml šlehačky - 2 lžíce podmáslí.

 Připravíme si nejprve crčme fraîche. Smetanu důkladně promícháme s podmáslím, dáme do uzavíratelné sklenice a necháme stát přes noc při teplotě asi 20 oC. Do rána by měla mít směs tuhou, krémovou konzistenci. Jelení maso nakrájíme na stejně velké kusy a na rozpáleném oleji ho osmahneme zprudka ze všech stran. Osolíme, opepříme, ochutíme kuličkami jalovce, přelijeme červeným vínem a dusíme, dokud se část tekutiny neodpaří. Potom snížíme teplotu, hrnec přikryjeme poklicí a dusíme zhruba hodinu a půl doměkka. Občas podlijeme horkou vodou. Na závěr omáčku zahustíme moukou, dochutíme crčmem fraîche, případně dosolíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo kroketami a brusinkami.

NÁROČNOST DOBA PŘÍPRAVY NÁKLADY 75 min

Strany připravila Adéla ČIHÁKOVÁ foto Vlastislav Macháček (3); Jiří a Blanka Poláčkovi (1)


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.