Přihlásit

V Lipové pracovali psí "šlechtici" (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lipová
Rovný tucet urozených psích krasavců se o víkendu přijel předvést do Lipové. Současná republiková špička pracovních psů - slídičů, zde ukazovala, co se společně se svými vůdci naučila.
"Je to po dlouhé době opět Karlovarský kraj, kde pořádáme klubové zkoušky," řekl výcvikář a člen Klubu chovatelů loveckých slídičů Jan Horyna s tím, že z plemen se v Lipové prezentuje anglický kokršpaněl, špringršpaněl a německý křepelák. "Psi zde skládají nejvyšší zkoušky lovecké upotřebitelnosti, přesně podle podle zkušebního řádu Českomoravské myslivecké jednoty. Osm rozhodčích bude společně s vrchním rozhodčím posuzovat, jak psi pracují na poli, u vody a v lese," doplnil Horyna.
Složit úspěšně zkoušky není pro psa ani jeho vůdce procházka růžovým sadem. Pes musí prokázat, že umí svému pánovi zvěř dokonale vyslídit, nadhánět a poraněnou případně dohledat. Rozhodčí sledují také slídění v rákosí, přinášení kachny z hluboké vody, práci na pobarvené stopě, navíc ale i poslušnost a ovladatelnost psa.
"Pobarvení stopy znamená, že se před setměním předcházejícího dne pokape určitý úsek trasy vepřovou krví," vysvětluje Jan Horyna. "Účelem je zjistit, zda pes umí dohledat poraněný kus, který byl například při honu nebo individuálním lovu postřelen a je třeba ho najít."
Výsledky klubových zkoušek z Lipové přineseme v některém z příštích vydání.

Foto - SLAVNOSTNÍ NÁSTUP. Za zvuků žesťů slavnostně zahájily v sobotu ráno v Lipové na Chebsku XXV. mezinárodní klubové všestranné zkoušky slídičů. Vůdci se společně se svými psy sjížděli do Lipové z celé republiky už od pátečního odpoledne.
Foto - Deník/Jitka Dolanská

JITKA DOLANSKÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.