Přihlásit

Český Šternberk, perla Posázaví (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nevíte, kam vyrazit o víkendu na výlet? Nechce se vám sedět doma nebo trávit čas nad rozečtenou knížkou? Vydejte se na hrad, který již déle než 760 let dominuje krajině okolo řeky Sázavy.

Hrad, který se tyčí na strmém skalnatém břehu, byl kdysi romantickými básníky nazýván perlou Posázaví. Je pozoruhodné a nepochybně i ojedinělé, že hrad Český Šternberk je dodnes v držení rodu jeho někdejšího stavebníka Zdislava ze Sternberga. Hrad Český Šternberk dominuje posázavské krajině již více než 760 let. Byl založen v roce 1241 Zdeslavem z rodu Divišoviců a pojmenován podle dobové zvyklosti "Šternberk". Odtud se také datuje i nový přídomek rodu Sternbergů a jeho erb s osmicípou hvězdou. Středověká podoba raně gotického hradu je skryta v jádru dnešní stavby, která byla vytvářena několika úpravami. Stavební vývoj sahá hluboko do minulosti a zahrnuje jak pozdně gotické přestavby, jejichž hlavním cílem bylo zdokonalení obranného systému, tak honosné raně barokní úpravy interiérů pro účely pohodlného obývání. Historie hradu je nejen dlouhá, ale je i pestrá. Vroce 1467 byl hrad dobyt královskými vojsky Jiříka z Poděbrad. Na přelomu 15. a 16. století byl poškozený hrad opravován a rozšiřován, zároveň byla vystavěna jižní válcová věž a hladomorna. O století později byl při ohradní zdi postaven dolní zámek. Dalším historickým mezníkem je až rok 1949, kdy je hrad vyvlastněn státem. Ten byl zpátky svým původním majitelům vrácen v restituci až v roce 1992, kdy ho získal současný majitel Zdenek Sternberg.

Co lze vidět?

K vidění je toho na Šternberku opravdu hodně. Prohlídková trasa vede patnácti bohatě zařízenými prostorami hradu. Návštěvník si může prohlédnout rozlehlý a skvostně vybavený rytířský sál s mnohými cennými artefakty, vzácně vyzdobenou kaplí sv. Šebestiána, žlutý salonek s raně barokní štukaturou zařízeným ve slohu Ludvíka XVI., útulnou knihovnu s několika tisíci svazky knih, jídelnu či pracovnu s obrazovým rodokmenem. Tento vzácný rodokmen je na 63 portrétech v dobových kostýmech a uniformách. V dalších několika komnatách se návštěvníci ocitnou v místnostech vyzdobených ve stylu rokoka, empíru či baroka a budete tady obklopeni množstvím stylových uměleckých předmětů. Zájemce o myslivost upoutá lovecký salon, jehož stěny zdobí trofeje různých druhů zvěře, a vstupní schodiště potom uzavírá okruh všech expozičních místností. Na co je určitě nutné upozornit, je fakt, že na hradě je zcela ojedinělá sbírka dobových grafických listů, námětově zaměřených na dějiny třicetileté války (sbírka čítá 545 kusů a je hodnocena jako jedna z nejvýznamnějších sbírek svého druhu). Určitě je také dobré dodat, že máte jedinečnou možnost zahlédnout nebo se osobně potkat se současným majitelem hradu, hrabětem Zdenkem Sternbergem, který na hradě spolu se svojí rodinou bydlí. A cena? Dospělí za prohlídku zaplatí 85 korun, děti a studenti 50 korun. Po prohlídce hradu je možné navštívit místní hladomornu, kde je vstupné symbolické. Dospělí zaplatí 5 korun, děti a studenti 3 koruny. Prohlídky hradu je možné objednat po celý rok, do konce září je otevřeno mimo pondělí denně od 9 do 17 hodin.

Foto - HRAD ČESKÝ ŠTERNBERK se tyčí v posázavské krajině majestátně již více než 760 let.
Foto - Ivo Krýsa

JAN JAROLÍMEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.