Přihlásit

Vábit správně jelena chce cvik (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Září je časem jelení říje. Myslivci se v lesích snaží zmást jeleny různými zvuky. Jak se láká jelen? Ptáme se Jiřího Šilhy z myslivecké jednoty.
Napodobení hlasových projevů jelena lze provádět na řevnici (název pro vábničku na jeleny z velké mušle, volského rohu či stvolu bolševníku). S pomocí řevnice dokáže zkušený myslivec přilákat jelena až na velmi krátkou vzdálenost. Není to ale tak snadné, jak si mnozí představují. Dotyčný se musí v hlasových projevech jelenů dokonale vyznat, starší jelen se totiž jen tak snadno ošálit nedá.

Mohou nastat i nějaké problémy?

Neuvážené napodobení jelena jenom zradí a působí rušivě. Ne vždy a všude se ale naskýtají optimální podmínky ke sledování jelení říje. Říje může být totiž hlučná (halasná), nebo naopak i téměř tichá. Vše záleží jednak na populační hustotě a poměru pohlaví, ale především na průběhu počasí. V letech s teplým a vlhkým počasím v září je říje tichá a nenápadná. Podobně může probíhat i v místech s nízkou populační hustotou anebo v místech s výraznou převahou laní. Po ukončení říje se jeleni v lese doslova ztratí a další jistá šance na jejich pozorování je až další rok. Každopádně na pozorování jelení říje se vyplatí pozvat na pomoc zkušeného myslivce, který dokáže jeleny najít. Nejlépe je již před pozorováním vědět co, kdy a jakým způsobem lze vidět, a to vyžaduje určitou přípravu.

(re)

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.