Přihlásit

Šedý vládce Yellowstonu (Květy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd grizzly je jeden ze symbolů proslulého Národního parku Yellowstone v USA. Je tak populární, že často vystupuje v dobrodružných knihách i filmech. Většinou v roli zabijáka.

Přitom se rád pase na lesních bobulích a na zimu se vykrmuje především žaludy, ovocem a kořínky rostlin. A když koncem zimy vyleze z doupěte, prohledává horská údolí, kde se pod tajícím sněhem z lavin snaží vyčenichat zmrzlé zdechliny. Na jaře pak rád loví hlodavce, kterých je v amerických lesích dostatek. Umí i rybařit, ale dovednosti medvědů kodiaků nedosahuje. Než zaútočí na jelena nebo soba, pečlivě si vybírá nejsnadnější kořist - nemocné a přestárlé kusy. Tak velký úlovek mu vystačí na několik dní. Abychom ale z grizzlyho nedělali huňatého dobráka - při hmotnosti tří metráků vyvine rychlost cválajícího koně, jeho drápy měří 10 centimetrů a čelistmi může drtit kosti. Většinu zimy odpočívá, ale o pravý zimní spánek se nejedná, vždyť samice právě tehdy rodí mláďata! Jako u všech medvědů funguje i u grizzlyho prodloužená březost: po páření v červnu zůstává oplodněné vajíčko v klidu a začne se vyvíjet až na podzim. Mláďata zůstanou u matky celý první rok a osamostatní se teprve po přezimování.
Jediný nepřítel, jehož se medvíďata musejí bát, jsou samci, kteří občas cizí potomky zabíjejí. Zdánlivě kruté chování zajišťuje tomuto druhu jako celku přežití. Kdyby dlouhověká samice každý rok odchovala všechna mláďata, zanedlouho by přemnožení medvědi začali hynout hladem.

Medvědi v umění

 V písničce dvojice Jana Vodňanského a Petra Skoumala se zpívá: "Jde za námi grizzly, což abychom zmizli?" To spisovatel Karel May na něj měl jiný recept: počkat, až se vztyčí na zadní, a probodnout mu srdce dýkou. Také charizmatický Sean Connery v jednom thrilleru bojoval se sveřepým zabijákem. Sympatie vzbuzují snad jen kreslený Méďa Béďa a hlavní hrdina Annaudova filmu Medvědi.

4x O GRIZZLYM

 1. V knihách se můžete dočíst, že ucítí mršinu až na 28 km. Člověk by měl takováto tvrzení brát s rezervou, ale pravda je, že čich má ze všech smyslů nejvyvinutější.

 2. Nezkoušejte s ním bojovat jako Old Shatterhand. Marně byste čekali, až mu vstoje budete moci vrazit dýku do srdce. Medvědi si při útoku na zadní nestoupají; leda před filmovou kamerou.

3. Většina jich dnes žije v Kanadě a na Aljašce. V Národním parku Yellowstone převládli medvědi baribalové a v celých USA mimo Aljašku zbývá ve volné přírodě kolem 300 kusů.

4. Jediní dva grizzlyové v Česku jsou k vidění v Zoo Děčín. Patnáctiletý pár Siegfried a Helga pochází z německé zoologické zahrady v Lipsku. Grizzly je všežravec, ale když se s ním setkáte, bojovat nezkoušejte

GRIZZLY

Jeden ze severoamerických poddruhů medvěda hnědého. Dosahuje hmotnosti 300 kg a vstoje měří 2 m. Jméno dostal podle své šedé srsti (anglický výraz grizzle česky znamená šedý). Je všežravý. Dožívá se maximálně 30 let. Samice rodí obvykle 2 až 3 mláďata.

Připravila EVA HIRSCHOVÁ

RADKA BOROVIČKOVÁ

Foto - Grizzly ve skutečnosti není celý šedivý, ale zdobí ho v dospělosti šedivé špičky chlupů
Malá očka a velký čenich svědčí o tom, že čich je pro medvěda důležitější než zrak
Snímky ZDENĚK ROLLER

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.