Přihlásit

Je posed rizikový? (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňsko
Mobilní posedy rozmístili v tomto období myslivci okolo polí s kukuřicí. Číhají na nich na divoká prasata, kterých je letos na Plzeňsku více než obvykle. Některé posedy jsou však v místech, kde by mohly způsobit tragédii. Jeden z nich stojí například za žichlickou křižovatkou u silnice ve směru ze Zruče do Nynic. Tyčí se na stromě v zatáčce, která je v okolí vyhlášená svojí nebezpečností. "Vybouralo se nás tam už několik, já sám dokonce dvakrát," popsal mladík z Nynic.
Nebezpečnost místa potvrzuje i starosta Hromnice, pod kterou Nynice spadají, Václav Duchek. "Zátočina je zrádná. Člověk už si myslí, že je z ní venku, a ona se pořád točí. Pak ho to vynese a skončí ve stromu," uvedl. Podle něj ale posed riziko nezvyšuje, nikdo si na něj na obci nestěžoval. "Je jenom ze slabých kulatin. Kdyby do něj někdo narazil, rozpadne se. Navíc stojí trochu stranou od místa, kam se bourající auta dostávají," vysvětlil.
K silnici posed postavili nimrodi z Mysliveckého sdružení Nynice. Ani oni žádné stížnosti nezaznamenali. "Je tam pouze dočasně, tak za 14 dní ho odstraníme. Stojí u pole, kde se prasata vyskytují v hojném počtu. Avie tady zrovna nedávno srazila tři divočáky, takže na druhou stranu zase řidiče chráníme," podotkl myslivecký hospodář Zdeněk Vochoc.
Správa a údržba silnic Kralovice konkrétní případ od Nynic ještě neřešila. Obecně ale platí, že pokud něco brání a ohrožuje bezpečnost provozu, silničáři mají povinnost to demontovat. "Obvykle se podobná zjištění týkají reklamních tabulí. Zpravidla se na odstranění snažíme dohodnout s jejich vlastníky," doplnila ředitelka SÚS Kralovice Jana Kašparová.

EVA PLEVKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.