Přihlásit

Memoriál Karla Podhajského bude s mezinárodní účastí (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roudnicko
Mezinárodní kynologická soutěž loveckých psů Memoriál Karla Podhajského bude s mezinárodní účastí. Startovat by mělo minimálně sedm zahraničních psů. Soutěž se po šesti letech vrací na Podřipsko. Její organizační centrum totiž bude v letošním roce právě v centru tohoto regionu, v Roudnici nad Labem. Vybrané disciplíny pak budou psi a jejich vůdci plnit v jejím okolí. "Jedná se o velice významnou kynologickou soutěž, rádi zde přivítáme nejen myslivce, ale i širokou kynologickou veřejnost. Předpokládám také hojnou účast diváků, neboť disciplíny, v nichž budou psi soutěžit, jsou divácky velice atraktivní," shrnul Adolf Rolínek, jednatel organizačního výboru soutěže. Mezi hodnocené disciplíny soutěže patří například společný hon, práce v lese, ve vodě, dohledávka kachny v rákosí, dohledávka zvěře pernaté, dosled zvěře srstnaté a práce na pobarvené stopě. Ve startovním poli převažují plemena: Německý ohař krátkosrstý a Český fousek. "Jedná se o nejstarší a nejprestižnější soutěž ve výkonu ohařů," vyzdvihl význam akce Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Záštitu nad soutěží převzal ministr zemědělství Petr Gandalovič a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Na organizačních záležitostech se pak podílí také město Roudnice nad Labem. Je to prestižní záležitost nejenom pro Roudnici, ale i Ústecký kraj a pomůže ke zviditelnění Podřipska v očích jak laické tak odborné veřejnosti, která se touto činností zabývá. Město akci zaštítilo nejenom organizačně a technicky, ale podílí se na ní i finančně," přiblížil Vlastimil Sýkora, mediální zástupce roudnické radnice. Slavnostní zahájení soutěže mají organizátoři naplánované na nádvoří roudnického zámku v sobotních ranních hodinách. Odtud se vůdci psů i se zvířaty přesunou do vybraných honiteb a zahájí soutěžní disciplíny. "Chtěl bych požádat občany, aby respektovali upozornění pořadatelů a nevstupovali do vyznačených míst. Hrozí totiž poškození připravených podmínek pro soutěž," vyzval Adolf Rolínek. Jedná se o lesy především v okolí Chodoun, Vědomic a Dobříně. Další disciplíny budou probíhat na poli nedaleko Břízy, vodní práce pak psi předvedou na rybníku u Jarpic, nedaleko Mšeného - lázní.

Foto - SOUTĚŽNÍ ZÁPOLENÍ. Jedním z vůdců psů, který se do soutěže probojoval z Litoměřicka, je Václav Kratochvíl z Keblic.
Foto Deník/Karel Pech

MICHAL ZÁVADA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.