Přihlásit

Ve Chřibech vrcholí jelení říje (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chřiby
Svého vrcholu dosáhla v těchto dnech jelení říje. Ta podle slov myslivců zachvátila chřibské lesy už začátkem září.
"První jelení zatroubení jsem letos slyšel už na začátku září. Zatímco v honitbě Holý kopec, odkud se jeleni ozývali mocným hlasem - troubením, byla letos říje halasná, v okolí hradu Buchlova byla velmi tichá. Nemalý podíl na tom mají turisté a houbaři, kteří doslova a do písmene procházejí lesní porosty křížem krážem," posteskl si revírník ve výslužbě Jan Karásek, jenž bydlí v hájence přímo pod hradem Buchlovem.
Jelení zvěře je v okolí starobylého hradu podle něj dostatek. Houbaři, turisté i jezdci na koních ji však stresují, a tak hledá úkryt v lesních houštinách.
"Letošní jelení říji v režijní honitbě naší lesní správy bych hodnotil jako rušnou. Taková tu už dlouho nebyla. Mám dojem, že říje v Chřibech momentálně vrcholí," hodnotí situaci Antonín Lukůvka, zástupce vedoucího Lesní správy Buchlovice.
Poněkud jiného mínění je Karásek, který tvrdí, že jelení říje, zaručující obnovu života této zvěře, skončí v první říjnové dekádě. "Je skutečností, že říje obvykle kulminuje mezi 23. září a svátkem Václava, ale chladnější počasí jelenům k troubení vyhovuje," konstatoval Karásek, který za léta své lesnické a myslivecké praxe dovede poutavě vyprávět nejen o jelení říji.
Na nepřízeň bohyně Diany si postěžoval nimrod Vratislav Němeček z Nedachlebic i Jiří Tománek z Uherského Brodu. Oba se myslivecky vyžívají v honitbách Bílých Karpat, ale troubení krále tamních lesů, jelena, letos ještě neslyšeli.

ZDENĚK SKALIČKA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.