Višňové čatní se zázvorem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
1 kg vypeckovaných dobře vyzrálých višní, 300 g třtinového cukru, 10 g pektinu, 4 jarní cibulky s natí, 1 masitá žlutá paprika, 5 cm čerstvého zázvoru, 100 ml pomerančového džusu, 2 lžíce medu, 2 lžíce balzamikového krému z granátového jablka, 5 červených jalovčinek, lžička celého hřebíčku, lžička mleté skořice, velká špetka chilli nití, špetka citronového pepře, lžička soli
Do hrnce dáme višně zbavené pecek, pokrájené cibulky a papriku, nadrobno nakrájený zázvor, med a balzamikový krém, vsypeme 2 lžíce třtinového cukru smíchaného s pektinem, podrcené jalovčinky a hřebíček, skořici, chilli nitě a citronový pepř, osolíme, zalijeme džusem a za občasného míchání zvolna vaříme 15 až 20 minut. Pak vsypeme zbylý cukr a ještě 5 minut povaříme. Horké čatní plníme do sklenic, pevně uzavřeme patentním víčkem, překlopíme dnem vzhůru a necháme 10 minut stát. Pak sklenice obrátíme a necháme vychladnout. Uchováváme v chladu a temnu.
Rady a tipy
* Višně bývají hodně kyselé, proto použijte dostatek cukru, klidně přislaďte. Výslednou chuť upravte podle vlastních preferencí.
* Místo višní můžete použít pěkně vyzrálé třešně. Ty jsou výrazně sladší, proto uberte cukr a přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes