Přihlásit

Višňové čatní se zázvorem

1 kg vypeckovaných dobře vyzrálých višní, 300 g třtinového cukru, 10 g pektinu, 4 jarní cibulky s natí, 1 masitá žlutá paprika, 5 cm čerstvého zázvoru, 100 ml pomerančového džusu, 2 lžíce medu, 2 lžíce balzamikového krému z granátového jablka, 5 červených jalovčinek, lžička celého hřebíčku, lžička mleté skořice, velká špetka chilli nití, špetka citronového pepře, lžička soli

Višňové čatní se zázvorem Dalibor Pačes

Do hrnce dáme višně zbavené pecek, pokrájené cibulky a papriku, nadrobno nakrájený zázvor, med a balzamikový krém, vsypeme 2 lžíce třtinového cukru smíchaného s pektinem, podrcené jalovčinky a hřebíček, skořici, chilli nitě a citronový pepř, osolíme, zalijeme džusem a za občasného míchání zvolna vaříme 15 až 20 minut. Pak vsypeme zbylý cukr a ještě 5 minut povaříme. Horké čatní plníme do sklenic, pevně uzavřeme patentním víčkem, překlopíme dnem vzhůru a necháme 10 minut stát. Pak sklenice obrátíme a necháme vychladnout. Uchováváme v chladu a temnu.

Rady a tipy
* Višně bývají hodně kyselé, proto použijte dostatek cukru, klidně přislaďte. Výslednou chuť upravte podle vlastních preferencí.
* Místo višní můžete použít pěkně vyzrálé třešně. Ty jsou výrazně sladší, proto uberte cukr a přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 01.07.2022 16:28

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.